Pauline Oostenrijk neemt afscheid van Residentie Orkest

Het Residentie Orkest verliest een van zijn sterren: solo-hoboïste Pauline Oostenrijk. Woensdag 17 oktober neemt ze afscheid met een concert in de Nieuwe Kerk aan het Spui.

Door

Jarenlang was ze een gevierd soliste en ook een ambassadeur van het Residentie Orkest. Nu neemt hoboïste Pauline Oostenrijk afscheid, met gemengde gevoelens.

Voor de buitenwacht is het alsof er niets aan de hand is. Woensdag 17 oktober geeft ‘onze hoboïste’ Pauline Oostenrijk (1967) samen met andere musici een concert in de Nieuwe Kerk, meldt de site van het Residentie Orkest (RO).

Maar er is wel iets aan de hand. “Het is mijn afscheidsconcert,” vertelt Oostenrijk. “Kennelijk wil het orkest daar niet te veel de aandacht op vestigen. Dat is een beetje raar, want in ben een kwart eeuw lid geweest van het orkest. Het is voor mij het einde van een tijdperk.” Oostenrijk was solo-hoboïste en voerde met het RO alle grote hoboconcerten uit, variërend van die van Vivaldi en Mozart tot de concerten van Richard Strauss en Alexander Voormolen. Ze maakte vele cd-opnamen en is vaak onderscheiden, onder meer in 1999 met de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de klassieke muziek.

Eigen keuze

Geen misverstand, verzekert Oostenrijk, ze had niet weg gehoeven. “Het is mijn eigen keuze. Ik kies nu voor andere dingen, zoals mijn docentschap aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ik geef ook nog Nederlands op een middelbare school. En toch blijft het wel een beetje treurig.”

Ze wil er niet te veel over uitweiden, maar er is de afgelopen jaren wel het een en ander gebeurd bij en met het Residentie Orkest. Door ingrijpende bezuinigingsrondes bij rijk en gemeente moesten de musici in 2013 allemaal zo’n twintig procent van hun salaris inleveren. Dat was een gezamenlijke keuze, waardoor het orkest op sterkte kon blijven. Na die moeilijke jaren kwam de sloop van de Dr Anton Philipszaal. Het orkest verhuisde in 2015 naar het Zuiderstrandtheater. In de bijgebouwen was een repetitiezaal ingericht, die door zijn galm en geluidsweerkaatsing totaal ongeschikt was voor een symfonieorkest.

“Die ruimte was funest,” vertelt Oostenrijk. “Ik heb daar gehoorschade opgelopen. Het is niet voor niets dat het orkest na enige tijd is gaan repeteren in een oude school aan de Meppelweg.”

Nog niet helemaal weg

Oostenrijk concentreert zich nu, behalve op haar onderwijstaak, op kamermuziek. Door de kleine bezettingen waarin wordt gespeeld, vormt die een minder grote belasting van haar oren. Woensdag (17 oktober) speelt ze met collega’s van het RO muziek van onder anderen Vivaldi, Bach en Telemann.

Helemaal weg is Pauline Oostenrijk daarna nog niet. “Op 7 april speel ik nog het Hoboconcert van Mozart, dan als gastsolist bij het Residentie Orkest in het Zuiderstrandtheater.

Kamermuziek met Pauline Oostenrijk, 17 oktober, 20.15 uur, Nieuwe Kerk; meer informatie: www.resdidentieorkest.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van