(Recensie) Rijk geschakeerde ‘Haagse’ Matthäus in Leiden

Klappen of niet, is altijd de vraag bij passieconcerten. Maar vrijdag klaterde het applaus op na de ‘Haagse’ Matthäus in de Leidse Pieterskerk.

Door

Een Matthäus Passion onder leiding van de bevlogen Jan Willem de Vriend is  een evenement, weet iedereen die hem wel eens aan het werk heeft gezien en gehoord. Ook donderdag en vrijdag in Leiden was het een feest, als dat het juiste woord is.

De Vriend leidde het Nederlands Kamerkoor, het Haags Matrozenkoor en ensembles uit het Residentie Orkest met veel passie, maar ook de ingetogen kant van Bachs meesterwerk kwam aan bod. De koorzang was uiteraard van hoog niveau, maar vooral ook verfijnd.

De dirigent maakte veel werk van de dubbelkorigheid en de effecten die daarbij horen. Het orkest speelde alert met mooie solo’s van onder anderen Pauline Oostenrijk (hobo) en Wouter Vossen (viool).

Uitblinkers

Onder de vocale solisten waren de Duitse bas Andreas Wolf (aria’s) en de alt Luciana Mancini de grote uitblinkers met als (onvermijdelijke) hoogtepunten de aria’s ‘Mache dich, mein Herze, rein’ en ‘Erbarme dich’. Marcel Beekman was een meelevende evangelist.

De bijdragen van de Amerikaanse tenor Robert Getchell en sopraan Ilse Eerens kwamen met name in het eerste deel iets minder uit de verf.

De Leidse Matthäus is net als die in Naarden voor een deel een society-gebeuren. Op de eerste rijen zaten onder meer Alexander Pechtold en de ministers Wopke Hoekstra en Arie Slob. Andere prominenten: de Haagse VVD-wethouder Boudewijn Revis en Paul de Leeuw.

Dezelfde ‘cast’ voert de Matthäus zaterdagavond uit in het Zuiderstrandtheater, alleen dan met het Residentie Bachkoor (uitverkocht).

 

Standaardportret
Bekijk meer van