Beelden nemen Lange Voorhout weer over

De officiële opening is vrijdag, maar ze staan er al de beelden van ‘Voorhout Monumentaal’. Pulchri Studio hoopt een verloren traditie weer tot leven te wekken.

Door

Maandagmiddag. Het middenpad van het Lange Voorhout zindert van de drukte. Tussen takelwagens en vrachtvoertuigen zijn kunstenaars van de vereniging Pulchri Studio bezig met het inrichten van een beeldententoonstelling, de eerste sinds de betreurenswaardige ondergang van Den Haag Sculptuur. De laatste tentoonstelling in dat kader was in 2015. “Dit is fantastisch,” zegt medeorganisator en deelnemer André van Lier. “Al deze Pulchri-kunstenaars en nog een paar vrienden die hier hun werken tonen. Wij laten als Pulchri zien waartoe we in staat zijn. En dat alles met een klein budget.”

Even verderop is beeldhouwer Loek Bos bezig met enige assistenten. Ze takelen een groot, bronzen paard op zijn sokkel. “Je herkent het dier misschien,” zegt Bos. “Het is ontleend aan ‘Guernica’ van Picasso. Ik heb een hele serie gemaakt op klein formaat. Speciaal voor deze tentoonstelling is deze grote gegoten.”

Loek Bos controleert of zijn beeld goed staat.

Beeldhouwer Eppe de Haan, specialist in werken van Italiaans marmer, impregneert een grote vrouwenfiguur, die zich los lijkt te maken uit een zuil, met een oplossing die het marmer moet beschermen. “Ik heb al op veel plekken geëxposeerd, bijvoorbeeld in Pietrasanta in Italië. Maar hier, op het Voorhout, dat was mijn droom en die komt nu uit.”

Eppe de Haan impregneert zijn inzending voor Voorhout Monumentaal.

Pulchri Studio hoopt met de expositie de vroegere traditie van Den Haag Sculptuur nieuw leven in te blazen. De 174-jarige vereniging is dit jaar 120 jaar aan het Voorhout gevestigd. Voorzitter Marita Reijerkerk: “Door van het Lange Voorhout een podium te maken voor hedendaagse beeldhouwkunst, ontstaat een zeer laagdrempelige kunstactiviteit voor een breed publiek. Juist nu, na een periode van maatregelen en lockdowns zijn openluchttentoonstellingen hét middel om het publiek met kunst in aanraking te brengen.”

De sculpturen van Marijke Gémessy staan op hun plaats. | Foto’s: DHC

De tentoonstelling strekt zich ook uit tot in het monumentale Pulchri-gebouw. Op het bordes, in de hal en in de binnentuin worden kleinere werken geplaatst. En er zijn verschillende solo- en groepstentoonstellingen plaats met gerenommeerde beeldhouwers. De deelnemende kunstenaars van de  expositie buiten zijn, behalve de genoemden: Aris de Bakker, Marijke Gémessy, Marco Goldenbeld, Douwe Halberstma, Ewerdt Hilgemann, Joncquil, Roland de Jong Orlando, Kim Kroes, Marus van der Made, Louis Niënhuis, Yke Prins, Rinus Roelofs, Gemma Vermeulen, Anton Vrede, Piet Warffemius, Eelke van Willigen en Alexander Zaklynsky.

  • Voorhout Monumentaal, tot en met 14 september, Lange Voorhout en Pulchri Studio.
Standaardportret
Bekijk meer van