Pulchri popelt om Voorhout vol te zetten: Zomerse beeldenexpo keert terug

Het Lange Voorhout verandert komende zomer weer in een beeldenpark. Kunstenaarsvereniging Pulchri Studio neemt het initiatief.

Door

Na drie jaar komt er een einde aan het beeldenloze tijdperk op het Lange Voorhout. Tenminste, als het ligt aan het Schilderkunstig Genootschap Pulchri Studio, dat ook aan beeldhouwkunst doet. De gemeente heeft toestemming verleend voor de tentoonstelling ‘Voorhout Monumentaal 2021’, maar er moet nog wel geld worden gevonden.

Toch zijn Pulchri-voorzitter Marieta Reijerkerk en architect-beeldhouwer André van Lier tamelijk zeker van hun zaak. “We gaan het gewoon zelf doen. We hebben de staf en we hebben de kunstenaars. Dan ben je al een heel eind,” zegt Reijerkerk. Van Lier: “We gaan laten zien wat Pulchri in huis heeft en dat is niet misselijk. Dus geen buitenlandse kunstenaars met dure transporten, zoals vroeger. Het kan eenvoudiger en goedkoper.”

Pulchri neemt het voortouw

Het ligt volgens Reijerkerk en Van Lier voor de hand dat Pulchri het voortouw neemt om de traditie te laten herleven. Reijerkerk: “Pulchri Studio is in 2021 precies 120 jaar gevestigd aan het Lange Voorhout. Bovendien zijn we medeoprichter van de Stichting Museumkwartier Den Haag; de andere leden gaan we erbij betrekken.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Kim Kroes, ‘Equilibrio 2015’.

Tentoonstellingen organiseren is de specialiteit van het huis, verzekert Van Lier. “We hebben 420 kunstenaarsleden en dus veel contacten. We organiseren er zelf in ons gebouw aan het Voorhout zo´n 64 per jaar. Deze ervaring zetten we in voor ‘Voorhout Monumentaal 2021’.”

 

Geen buitenlandse kunstenaars met dure transporten, zoals vroeger. Het kan eenvoudiger en goedkoper.
André van Lier (architect-beeldhouwer)

 

Het doel is een mooi evenement organiseren dat zowel Pulchri als Den Haag opnieuw op de kaart zet. Daar komt nog bij dat een tentoonstelling in de openlucht een van de weinige activiteiten is die mogelijk zijn. “Juist in of na een periode van vrijheidsbeperkende maatregelen en lockdowns zijn openluchttentoonstellingen hét middel om de kunstminnende inwoners en bezoekers coronaproof met kunst te verleiden,” aldus Reijerkerk.

Sponsoring

Om alles echt goed te organiseren, is volgens de initiatiefnemers ongeveer 90.000 euro nodig. “Dan kunnen we het transport, de fundering van de beelden en extra publiciteit betalen. Bovendien kunnen we dan een catalogus uitgeven,” zegt Reijerkerk. Een deel van dat bedrag is beschikbaar. “De rest hopen we nog via sponsoring bij elkaar te brengen. Maar als het niet helemaal lukt, is dat niet erg. Het gaat in elk geval door, maar mogelijk komt er dan geen catalogus of moeten de deelnemende kunstenaars zelf voor het transport zorgen,” aldus Van Lier. ‘Voorhout Monumentaal’ zou op 21 mei moeten beginnen en duren tot begin september. Er doen twintig kustenaars aan mee.

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Marijke Gémessy, ‘Xena’s baby & Little Isaac’.

De gemeente Den Haag werkt tot nu toe qua vergunningen mee. Geld komt er vooralsnog niet. Een beroep op de subsidieregeling voor culturele projecten in de eerste helft van 2021 heeft het college van B en W afgewezen, op instigatie van de adviescommissie die erover gaat. “Maar,” zegt Marita Reijerkerk enthousiast, “we vallen óók in het tweede halfjaar. Dus daarvoor dienen we ook een subsidieaanvraag in.”

‘Den Haag Sculptuur’

Den Haag Sculptuur was in het verleden qua bezoekersaantallen een groot succes. De eerste editie was in 1998; er zouden er nog negentien volgen. Financieel en organisatorisch liep het vaak minder goed. Mede ook doordat beelden soms uit landen als China, de Verenigde Staten en Mexico moesten worden aangevoerd. Uiteindelijk schroefde de gemeente de subsidie terug, waardoor het voor Museum Beelden aan Zee, de laatste organisator, niet meer mogelijk was ermee door te gaan.

‘Voorhout Monumentaal 2021’, staat gepland van vrijdag 21 mei tot begin september, Lange Voorhout. Meer informatie: www.pulchri.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van