Museum GEM gaat verder als KM21

Na het Gemeentemuseum krijgt ook het GEM een nieuwe naam. Het dochtermuseum gaat in het nieuwe jaar door als KM21, een verwijzing naar het Kunstmuseum Den Haag en naar de 21ste eeuw.

Door

De naam GEM, verbonden aan het museum voor actuele kunst in de ‘nieuwe’ vleugel naast het Kunstmuseum, was een afkorting van Gemeentemuseum. Die aanduiding kwam met de naamswijziging van het Gemeentemuseum vorig jaar in de lucht te hangen, zegt directeur Benno Tempel.

“Sinds de oprichting in 2002 van het GEM deelt het museum één organisatie en één directie met Kunstmuseum Den Haag. Maar de link tussen beide musea wordt nauwelijks gelegd en nog minder toen wij oktober 2019 verdergingen als Kunstmuseum Den Haag. Dat is jammer, want er is geen andere hedendaagse tentoonstellingsruimte met een eigen programma die is gelieerd aan een museum met een internationaal gewaardeerde collectie van moderne, hedendaagse en toegepaste kunst én fotografie.” Het tevens in het zogeheten Schamhart-gebouw gevestigde Fotomuseum Den Haag behoudt zijn naam.

Nieuwe vormgeving KM21

Tempel geeft aan dat de naam GEM al langer ter discussie stond. “Maar een naam verander je niet zomaar, laat staan twee namen. Gezien de omvang van de klus is besloten om eerst te focussen op de transformatie en positionering van het Kunstmuseum en later het GEM aan te pakken. Door de coronacrisis heeft het traject onverwachts vertraging opgelopen, maar dat heeft ook iets opgeleverd. Namelijk de ervaring hoe we onze online zichtbaarheid kunnen vergroten en op die manier onze collectie kunnen delen met een nog breder publiek.”

Het logo van KM21. | Ontwerp: Studio Lennarts & de Bruijn

De invoering van de nieuwe naam gaat gepaard met de introductie van een nieuwe vormgeving, ofwel ‘visuele identiteit’. Dat wil zeggen dat KM21 een eigen logo en website (www.km21.nl) krijgt. Het Haagse ontwerpbureau Studio Lennarts & de Bruijn zorgde voor de nieuwe vormgeving. Het museum roemt in een persbericht ‘hun avontuurlijke, energieke stijl’ die ‘een uitstekende match’ zou zijn ‘met het museum en de kunst die er wordt tentoongesteld’.

Eigen conservator

KM21 is onderdeel van het Kunstmuseum Den Haag, maar heeft een eigen conservator en tentoonstellingsprogramma. Daarin staan de actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst centraal. Het museum biedt ruimte aan Nederlandse en internationale kunstenaars. Vóór 2002 deed het Schamhart-gebouw, vernoemd naar de architect Sjoerd Schamhart, al dienst als dependance voor hedendaagse kunst. Het museum is nu wegens de lockdown gesloten. Maar na de heropening is er in principe tot en met 5 april de tentoonstelling van Lisa Brice te zien. Het museumrestaurant Gember behoudt wel zijn naam. De nu gesloten horecagelegenheid kreeg onlangs een nieuwe inrichting, onder meer met objecten van beeldhouwer Folkert de Jong.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van