Nieuwe podcast: Rapper Sef en Steven van Lummel (PIP) ontdekken Kunstmuseum
De Amsterdamse rapper Yousef Gnaoui (beter bekend als Sef) en ras-Hagenaar Steven van Lummel (artistiek leider van PIP) hebben een podcastserie in en over het Kunstmuseum gemaakt.
Er lopen twee mannen door het Kunstmuseum. Zegt de een tegen de ander: ‘Ik doe mijn kreupele jasje uit, neem het schilderij in mij op, geef mijn mening en dan ga jij mijn analyse analyseren.’ De een is de Amsterdamse rapper Yousef Gnaoui, die als ‘Sef’ de Nederlandse hiphopscene veroverde met hitsingles als ‘Broodje Bakpao’, ‘Stuk’ en ‘De Leven’. De ander is Steven van Lummel, artistiek leider én medeoprichter van de Haagse (nacht)club PIP. Als Gnaoui naar Mondriaans meesterwerk ‘Victory Boogie Woogie’ sluipt, voorziet Van Lummel zijn daden van fluisterend commentaar, alsof hij verslag doet van een bloedstollende biljartwedstrijd: ‘Yousef inspecteert het werk van dichtbij terwijl er een suppoost voorbijloopt. Deze kijkt vertwijfeld maar lacht vriendelijk.’
We schrijven aflevering één van de nieuwe, driedelige podcast ‘Zin in Kunst’, waarin Gnaoui en Van Lummel fysiek door het Kunstmuseum struinen om zowel de collectie als het gebouw van commentaar te voorzien. “Die scène bij de ‘Victory Boogie Woogie’ kan ik mij nog goed herinneren,” kijkt Gnaoui terug. “Ik lag onder het schilderij. Dat vergeet je niet snel; wanneer lig je nu op een museumvloer de zijkant van een kunstwerk te inspecteren?” Van Lummel haakt in tijdens het gesprek dat plaatsheeft via de video-app Zoom: “Dat is het leuke van de podcast: het maakt het kinderlijke in ons los. En omdat wij veel plezier in het maken hebben, is het voor de luisteraar leuk om te horen.”
[Tekst gaat verder onder afbeelding]
De passage bij de ‘Victory Boogie Woogie’ ontaardt in een levendige dialoog over de positie van het schilderij. ‘Het lijkt wel alsof het museum om deze kunst gebouwd is. Zie je dat het plafond uit een vergelijkbaar ruitpatroon van glas bestaat?’, klinkt het in de podcast.
Sef detective in Kunstmuseum
Tijdens het Zoom-gesprek blikt Gnaoui terug. “We konden twee volle dagen ongelimiteerd door het museum dwalen. Het was heerlijk om als een detective het gebouw minutieus te inspecteren, ieder muurtje, bordje en plintje te bekijken en vervolgens lekker over kunst te babbelen. En dat zonder academische insteek, want dan wordt het belerend en haken mensen af. Let wel, het is entertainment, geen geschiedenisles.”
Wij zeggen wat we willen. Als we iets niet mooi vinden, benoemen we dat ook.
Het duo heeft ‘Zin in Kunst’ zelf opgeleukt met spectaculaire geluidseffecten en spannende jingles. Den Haag FM-dj Justin Verkijk nam de editing voor zijn rekening.
Respect
Het Kunstmuseum brengt de podcast uit in opmaat naar een tentoonstelling over zijn geschiedenis die op zaterdag 20 februari opent – corona volente. Gnaoui en Van Lummel, die elkaar al jaren uit de muziekscene kennen en een voorliefde voor kunst koesteren, spreken in ‘Zin in Kunst’ ook met twee museumconservatoren en met kunstenaar Navid Nuur (Teheran, 1976). Van Lummel: “Nuurs tentoonstelling ‘I am because of you’ is indrukwekkend. Ik weet nog dat ik een vlek op de muur zag. Eerst dacht ik: wat gek. Later hoorde ik dat het een met een microscoop uitvergrote traan was, een van zijn kunstwerken. Dan kijk je plotseling heel anders naar deze ‘vlek’. Het levert een grappige passage in de podcast op.”
Op ‘Zin in Kunst’ is door het Kunstmuseum geen censuur uitgevoerd, benadrukt Gnaoui. “Wij zeggen wat we willen. Als we iets niet mooi vinden, benoemen we dat ook.” Van Lummel: “Ik vond de binnenplaats een teleurstelling. Deze is met te veel óf juist te weinig respect voor het pand bijgebouwd. In mijn optiek past deze niet bij de rest van het museum. Waarom? Luister maar naar de podcast, haha.” Lachend vult Gnaoui aan. “En voor de wijn moet je ook niet naar het Kunstmuseum.”
Vervolg
De podcast krijgt mogelijk op korte termijn een vervolg, vertelt Van Lummel. “Waarschijnlijk blijft het museum de komende weken nog dicht. Daarom denken we na over een tweede podcast, misschien in combinatie met videobeelden. Het biedt mensen tijdens de lockdown de kans om van de museumcollectie te genieten, zij het op een andere manier. Bovendien blijkt uit de eerste reacties dat de podcast aanslaat. Op Instagram waren veel mensen enthousiast. Ook voor de luisteraars smaakt het dus naar meer.”
Yousef Gnaoui en Steven van Lummel, ‘Zin in Kunst’. Hun podcast is nu te beluisteren via Spotify, iTunes, Soundcloud en Anchor. Meer informatie: www.kunstmuseum.nl
Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 21 januari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.