Podcast over duister prinsdom op Noordzee met Haags tintje
In de jaren zeventig was een oud Engels fort in de Noordzee het decor van staatsgrepen en gijzelingen. Sealand was een operettestaatje met grimmige trekken. De podcast ‘De gijzeling op de Noordzee’ volgde het spoor terug.
Stel, je bent bankier en je werkzame leven is ingesponnen in een web van regels, dan wil je weleens dromen van een vrijbuitersbestaan waar wetteloosheid bij wet is geregeld en controlerende overheidsinstanties ver achter de horizon liggen. De bankiers Rik Bouman en Elmar Hemler wekken in hun hilarische vierdelige podcast ‘De gijzeling op de Noordzee’ zo’n utopische maatschappij tot leven: Sealand.
Het waargebeurde verhaal, met een Haagse tintje, is te bizar om na te kunnen vertellen, luister dus vooral zelf, maar bij deze een paar appetizers. Het avontuur speelt zich net buiten de territoriale wateren van Engeland af waar een stuk of tien Engelse forten liggen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd om de monding van de Theems te verdedigen. In 1967 entert de Brit Roy Bates zo’n verlaten eiland, Roughs Tower, en vestigt er het onafhankelijke prinsdom Sealand. Prins Bates wil onder meer een casino in zijn microstaat vestigen, daarvoor is veel geld nodig, waarvan je zeker weet dat de bank je dat niet gaat lenen. De schimmige Duitser Alexander Achenbach is in 1978 bereid het benodigde kapitaal te leveren mits hij een plaats in de regering krijgt.
Pistolen Paultje
En dan is het spel op de wagen. Bates en Achenbach krijgen ruzie, staatsgrepen hebben over en weer plaats en helikopters vliegen af en aan. Pistolen Paultje en Wim Ruska komen boven Sealand in een vuurgevecht terecht, in Engeland heeft een moord plaats en Bates gijzelt drie man in een cel die in een van de poten van het eiland is gebouwd.
Een van de gegijzelden is Hans Lavoo, de zwager van Willem van Kooten alias diskjockey Joost den Draaijer. Van Kooten is in de running om een muziekzender op het eiland te installeren. Gealarmeerd door alle wilde verhalen huurt hij in Scheveningen een kotter om zijn zwager poolshoogte te laten nemen. Dat dreigt slecht af te lopen. Bates belooft Telegraaf-fotograaf Glenn Wassenbergh, ook op Sealand aangeland, de plaat van zijn leven. ‘Zeg het, en ik executeer hem ter plekke!’, zegt Bates, terwijl hij de afgezaagde loop van een geweer op het hoofd van Lavoo zet.
De gijzeling op de Noordzee
Dan is er nog de Haagse advocaat Adriaan Oomen die de belangen behartigt van de Duitsers die op Sealand azen. Hij dreigt Bates te zullen vermoorden als hij een andere gegijzelde, de Duitse advocaat Putz, niet vrijlaat. Een akkefietje dat hem op een schorsing komt te staan door het Hof van Discipline. Nederlands kampioen hoogspringen Raymond de Vries speelt ook een rolletje; de Hagenaar was de enige atleet van de olympische ploeg van Sealand. Zelfs een lid van de Baader-Meinhof-Groep zit in de regering van Sealand. En het houdt maar niet op: in Miami wordt in 1997 het ontzielde lichaam gevonden van de man die modekoning Gianni Versace heeft vermoord. Hij heeft een paspoort van Sealand op zak.
‘De gijzeling op de Noordzee’ is onder meer te beluisteren op Spotify en www.podcastluisteren.nl
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.