Festival Parade wankelt en vraagt steun

Het reizende theaterfestival De Parade verkeert in financiële nood en houdt mogelijk op te bestaan. De grote steden wordt om steun gevraagd.

Door

De Parade kon vorig jaar geen doorgang vinden door de corona-maatregelen. “Daardoor zijn we nu door ons spaargeld heen. Om op te kunnen starten voor komende zomer hebben we geld nodig,” zegt woordvoerder Nadine van Pinxteren. In Utrecht kan het festival een beroep doen op een regeling voor noodsteun. Voorwaarde is dat een kwart van de kosten op een andere manier worden gedekt.

Wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) laat via zijn woordvoerder weten dat De Parade voor dit jaar een bijdrage krijgt van 30.000 euro. “Daarnaast werkt de gemeente nog aan een steunpakket voor de culturele sector. Daarop kan ook De Parade een beroep doen.” Hart voor Den Haag/Groep de Mos vindt deze opstelling te passief, omdat Utrecht al wel een toezegging gedaan zou hebben. “De Parade is een begrip in Nederland en verdient alle steun,” aldus Richard de Mos.

Voor de dertigste keer

De Parade zou dit jaar voor de dertigste keer worden gehouden. Het festival doet in de zomermaanden achtereenvolgens Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam aan. In Den Haag worden de tenten sinds jaar en dag opgeslagen in het Westbroekpark. Dat het festival vorig jaar niet kon doorgaan was in het Haagse geval extra pijnlijk. In 2019 investeerde De Parade nog 170.000 euro in de aanleg van een vast stroomnet (vijf ‘laagspanningspunten’) in het Westbroekpark. De gemeente was hier groot voorstander van, want er hoeven nu geen vervuilende dieselaggregaten meer te worden gebruikt. De afschrijving van deze investering vormt in Den Haag een extra kostenpost voor De Parade.

De Parade zit zelf intussen niet stil. De festivalleiding werkt aan verschillende scenario’s. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden om het evenement coronaproof te maken, voor het geval de 1,5 meter-regel komende zomer nog geldt. Nadine van Pinxteren:  “Je moet het zien als een harmonicamodel, dat we kunnen uittrekken naar mate er meer mogelijk is.”

Het festival vraagt ook particulieren en fondsen om steun. Daartoe is een speciale clip opgenomen. Verschillende artiesten, onder wie Hadewych Minis en Loes Luca, zingen het lied ‘De Laatste Zweef’. Dat is een verwijzing naar de populaire zweefmolen, een van de attracties van het festival.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van