Rondreizend festival De Parade bespeelt alle zintuigen
De Parade strijkt wederom neer in Den Haag. Met veel theater van Haagse makelij op het programma en met voorstellingen voor jong en oud. Het Westbroekpark is tien dagen lang waarlijk een epicentrum.
In de late middeleeuwen werd alhier theater gespeeld in de kerk, en wegens succes later op het (kerk)plein. Voorstellingen vonden plaats op podia en op wagens. Duivels maakten veel kabaal en slingerden vuur en rook in het rond, engelen vlogen door de lucht en er was muziek. Het publiek genoot van dat kunst- en vliegwerk. Het werd een kermis, vaak ter gelegenheid van een kerkelijk feest of een betekenisvolle plaatselijke gebeurtenis: het concept ‘festival’ was geboren, al vierden de oude Grieken theaterfeesten al ver voor het begin van onze jaartelling.
Anno nu is het reizende theatergezelschap van de Parade een voortzetting van dat antieke idee, zij het dat in vergelijking met toen nu de vondst van elektriciteit is toegevoegd. Voor het overige is de Parade bijna een tijdmachine. De vermakelijke karavaan van vreemdelingenverkeer en sjofele theatertenten plus bijbehorend Parade-volkje van kunstenaars en theatermakers meandert jaar op jaar door Randstedelijk Nederland, van Rotterdam via Den Haag naar Utrecht en Amsterdam. De formule: korte, dertig à veertig minuten durende theaterachtige voorstellingen omlijst door horecavoorzieningen.
Broedplaats
Bekende namen en onbekend talent wisselen elkaar af en er zijn tal van gelegenheidscollectiefjes – zo heeft de Parade zich het voorbije decennium opgeworpen als broedplaats op het gebied van theater en muziek.
Op de Haagse Parade zijn de meer bekende namen dit jaar: Vrijdag & Sandifort, Ellen ten Damme en begeleidingsband, het Rosa Ensemble presenteert Hans Dagelet als dwarse muzikant Captain Beefheart.
Vaste waarde op de Parade, Toneelgroep Oostpool, gaat op de romantische toer met ‘Alles wat liefde is’. Een lustopwekkende romcom aan de hand van beroemde filmscènes die door drie schmierende acteurs met veel gevoel voor pastiche worden nagespeeld. In vogelvlucht komen liefdesopvattingen voorbij. Is liefde vooral lijden, een vorm van opofferen, van vriendschap, van seks? Of nog anders? Oostpool maakt er een blockbuster van.
Wiegeliedjes op De Parade
Een kleinood diametraal daartegenover is ‘Slumberland’ van Stan Vreeken & Jorn Heijdenrijk en hun Tijdelijke Samenscholing. Het is een prachtige, droefgeestige verzameling van prachtige wiegeliedjes die richting sluimerland gaan. Barbapapa, de Vergetelheid en de Dood ontpoppen zich als onvermoede insluipers.
Ook zijn er nieuwsgierig makende voorstellingen van onder meer Young Gangsters in samenwerking met DOX, Club Guy & Roni dat een adrenalinerush belooft, en Servaes Nelissen speelt een hilarisch deel uit zijn voortreffelijke theatervoorstelling ‘Beefteefjes’.
De vermakelijke karavaan van vreemdelingenverkeer en sjofele theatertenten meandert jaar op jaar door Nederland.
Vanouds spreekt Den Haag een woordje mee als stad van makers. Zo is Zaal 4 een voortzetting van Zaal 3, buurttheater en plek voor talentontwikkeling – dat op zichzelf dan weer deel uitmaakt van Het Nationale Theater. Dit jaar biedt Zaal 4 wederom plaats aan De Poezieboys. Het duo Jos Nargy en Joep Hendrikx maakt voor kinderen een ‘Bonte Aevond’ (6+) en voor volwassenen is er de Paradeversie van ‘Selfkicker’. Het is een ode aan en een terugblik op de tijd(geest) van Johnny van Doorn, alias Johnny the Selfkicker.
Paradijsvogel
Verder biedt Zaal 4 speeltijd aan nieuwelingen Anna Luka da Silva en Nora Ramakers met ‘Songs in languages I don’t understand’. Daarin neemt paradijsvogel van het zuidelijk halfrond Pri Pri je mee in wat ‘een hypnotiserende trip naar een parallel universum’ heet.
Ook Lonneke van Leth is weer van de partij. Haar ‘Olympische Spelshow’ (4+) was eerder dit jaar in de theaterzaal een vlotte en aansprekende voorstelling over beweging en voeding. De Haagse choreografe heeft met vier dansers, die door een quizmaster aan het werk worden gezet, een humoristische dansvoorstelling gemaakt voor jong en oud. Nu dus in de setting van een van de theatertenten op de Parade.
Meningmaatschappij
De Haagse cabaretier Tom Lash timmert flink aan de weg. Zo schuift hij regelmatig aan als columnist in ‘De Nieuws BV’ op NPO Radio 1.
In het Parade-programma ‘De columnisten van Catan’ komen Zwarte Piet, klimaat, vluchtelingen en Thierry Baudet op de proppen in een poging onze meningenmaatschappij gevat onder loep te nemen. Voor het maken van deze voorstelling werkte hij samen met schrijver en collega-columnist Ronald Giphart.
Niko
Ten slotte is de band rond Nik van de Berg, Niko, die twee avondjes te gast is met de herkenbare, ruwe klanken van het viertal, onderdeel van een brede muziekprogrammering op de Parade.
Natuurlijk is als elk jaar de afdeling spijzen en dranken goed vertegenwoordigd op de Parade, van driegangenmenu tot flammkuchen. Er is een taco- en burritobar, Aziatisch eten en het poffertjespaleis van Au Gwen Marie is weer present. Ook is er een Appelfiets waar het appelmeisje speciaal voor jou het lekkerste appeltje van de wereld schilt. Aan duurzaamheid is gedacht: van bio-industrievrij eten en drinken, tot borden van porselein, echt bestek en herbruikbare glazen. Afval wordt apart ingezameld, voor elke petfles biologische huiswijn belooft de Parade een boom te planten en er zijn watertappunten ingericht. Daar kunnen de middeleeuwers nog een puntje aan zuigen. De Parade is nu een geheel zelfvoorzienend dorpje, zo roept de organisatie trots.
De Parade, vrijdag 5 t/m zondag 14 juli, Westbroekpark. Kijk de programmagids goed na, want de meeste onderdelen zijn slechts tijdelijk te zien. Meer informatie: www.deparade.nl