Haagse voetbalclub KSD Marine strijdt voor z’n toekomst

Sportvelden teruggeven aan de natuur ten koste van het plezier van clubs die daar al veel hebben geïnvesteerd, gaat zowel de sporters als de gemeente te ver. KSD Marine tegen Defensie. Wie wint er?

Door

Aan de rand van het Benoordenhout, vlak achter de zakelijke kantoren van het Internationaal Gerechtshof, liggen de twee mooiste voetbalvelden van Den Haag, althans volgens trainer en tv-analist Aad de Mos. Het zijn de idyllische grasmatten van voetbalclub KSD Marine, afgeschermd voor de buitenwereld door bomen en duinen. Een sportparadijs op aarde.

Maar er hangt een donkere wolk boven dit terrein. Het is eigendom van het ministerie van Defensie en gedwongen door de bezuinigingen wilde het Rijksvastgoedbedrijf het terrein eigenlijk afstoten. Erger nog, het zou aan het eind van vorig jaar zelfs ‘schoon’ opgeleverd moeten zijn.

Dat hield in dat alle gebouwen en hekwerken afgebroken moesten worden. En dat terwijl KSD Marine de afgelopen jaren veel geïnvesteerd heeft in het uitbreiden en verfraaien van het in de jaren tachtig door prins Claus geopende clubhuis.

De idyllische grasmatten van KSD Marine, afgeschermd voor de buitenwereld door bomen en duinen. (Door: Brian Mul)

De velden moesten worden teruggeven aan de natuur. Niet alleen de voetbalvereniging zou hierdoor zwaar gedupeerd worden, maar ook de naastliggende Koninklijke Schietvereniging Oranje Nassau en de kleiduivenschietvereniging JST Waalsdorp. Vernietiging van kapitaal en veel sportplezier.

Eerdere verhuizing

Oranje Nassau heeft overigens al eerder moeten verhuizen. Aanvankelijk was de club ingetrokken bij de schietvereniging Petit St. Hubert, op de locatie aan de Raamweg vlak naast het viaduct dat aan die club zijn naam ontleend heeft. De bewoners van de pas gebouwde Archipelbuurt werden gek van het geknal. De club kreeg een nieuw onderkomen achter de kazernes. De soldaten reageerden juist opgetogen op de schoten. Oranje Nassau is een van de oudste clubs van de hofstad, in 1875 opgericht door leden van bestaande schietclubs om de schietsport op een zo hoog mogelijk niveau te beoefenen. Zo was Walter Jochems daar een vooraanstaand lid. Hij was eigenaar van Duindigt en won in 1900 een bronzen medaille op de Olympische Spelen op het onderdeel ‘zwijn-schieten’; hierbij werd een zwijnmodel voortgetrokken op een karretje.

 

We strijden voor een veel breder belang dan het lijkt.
Ronald Ruchti (Voorzitter KSD Marine)

 

Nu dreigt dus een nieuwe verhuizing. Om dat te voorkomen hebben de stakeholders afgelopen jaar de handen ineengeslagen en een samenwerkingsverband opgericht: de Stichting Sport en Internationale Trainingszone Waalsdorp. Voorzitter van KSD Marine is Ronald Ruchti. Hij is een jaar of acht geleden lid geworden via zijn schoonzoon die er voetbalde. Als ervaren verenigingsbestuurder, erelid van TC Leeuwenbergh, werd hij al snel betrokken bij het leiden van de club.

Velden van KSD Marine

Ronald Ruchti legt uit: “Wij proberen Defensie ervan te overtuigen dat het niet alleen gaat om een voetbalclub die vroeger alleen bedoeld was voor werknemers van het departement Koninklijke Stallen – opgericht in 1931 – en van de marine van vlak na de oorlog. Nu is onze club open voor iedereen en we hebben een goed team in de vierde klasse met Henk Baggerman als trainer. Maar het gaat behalve om onze buren ook om een hele serie andere gebruikers, zoals sporters van het Internationaal Gerechtshof, de jachthondenvereniging Hubertus en de opleiding voor politiehonden. Op de derde dinsdag van september wordt hier ook nog de traditionele voetbalwedstrijd gehouden tussen werknemers van de Koninklijke Stallen en de beveiligers van het Koninklijk Huis. We strijden voor een veel breder belang dan het lijkt.”

De velden liggen er prachtig bij. Ruchti: “We hebben de afgelopen jaren keihard gewerkt om het er goed te laten uitzien. Aanvankelijk mocht er niets: geen verlichting, geen hekwerken, geen reclameborden. Want de helikopter van prins Bernhard moest er kunnen landen.”

Uitstel

De vereniging is het resultaat van een fusie zo’n zeven jaar geleden. Ruchti: “Daar was gelukkig een breed draagvlak voor. En dat terwijl daarvóór de onderlinge potjes op leven en dood werden uitgevochten. Slechts één persoon pikte het niet en zegde op, de keeper van Marine.”

Het afgelopen jaar is keihard gewerkt om alle betrokken instanties ervan te overtuigen dat het terrein verkocht zou moeten worden aan de nieuwe stichting zodat de clubs hun sport daar kunnen blijven beoefenen. De gemeente Den Haag is meegegaan en heeft zich achter deze plannen geschaard. Er is uitstel verleend zodat de stichting meer tijd heeft om de benodigde gelden bijeen te brengen. Er is echter nog één dringend probleem dat opgelost moet worden: het is nog volstrekt onduidelijk om welk bedrag het gaat. Wat is de waarde van de grond? Er mag niet gebouwd worden en het terrein maakt deel uit van een waterwingebied. Na de zomervakantie moet duidelijk zijn hoe de nieuwe situatie vormgegeven is. Ruchti: “Wij hebben goede hoop dat we eruit gaan komen. Dan kan dit prachtige terrein voor ons behouden worden.”

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 14 januari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van