Sluiting dreigt voor befaamde muziekwinkel Albersen

Door dalende verkoopcijfers en een aflopende huurtermijn lijkt er na 94 jaar een eind te komen aan Albersen Muziek, een Haags icoon. Het personeel hoopt op een overname.

Door

Het is een flinke winkel aan de Valeriusstraat 12. In de ene helft van de ruimte ligt nieuwe bladmuziek per instrument, per componist, in de schappen. In de andere helft vindt de bezoeker pareltjes bij de tweedehandsbladmuziek en een selectie kleinere muziekinstrumenten. Maar wie de gevel goed bekijkt, ziet dat delen van de belettering zijn weggevallen – een veeg teken?

Ooit had Albersen een grote winkel om de hoek op de Groot Hertoginnelaan en bovendien twee zaken – bladmuziek en geluidsdragers – in de Theresiastraat. De verhuur van bladmuziek begon als aparte afdeling in de jaren zestig en groeide langzaam uit tot een zelfstandig bedrijf. Na het pensioen van de broers Albersen namen twee werknemers in 2008 de winkel over in het huidige, kleinere pand.

Herman en Jan Albersen

De broers Herman en Jan Albersen in hun muziekzaak. (Archieffoto)

Een van hen, Henk Ruiter, runde de zaak nog jaren met veel enthousiasme, maar alles liep in 2017 desondanks op z’n laatste benen. De eigenaars van Albersen Verhuur namen de winkel over in een ultieme reddingspoging. Maar sluiting dreigt nu toch.

 

Het zou jammer zijn de ervaring en expertise van bijna honderd jaar te laten verdwijnen
Wim Ruitenberg, vrijwilliger

 

Een van die eigenaars is Tomas Deuss, zelf ook uitgever van hedendaags-klassieke muziek. “Veel handel is naar internet verplaatst,” verklaart hij de dalende verkoopcijfers. “De grotere klanten, zoals koren, bestellen nu vaak daar. De tussenhandel is er dan tussenuit.” “Muziekuitgevers zetten hun catalogus in de webshop, en die is ook voor publiek toegankelijk,” beaamt Maria voor ’t Hekke van Albersen Muziek.

Albersen heeft knowhow

En dat terwijl de tussenhandel toch duidelijk nut heeft, vindt vrijwilliger Wim Ruitenberg, verantwoordelijk voor de succesvolle afdeling tweedehands. “Je komt naar een zaak als Albersen voor de knowhow, de service, de voorlichting. Stel, je zoekt preludes van Chopin, dan kunnen wij met je meekijken naar het juiste niveau en een goede editie. Veel van onze concurrenten bestaan al niet meer en het zou jammer zijn om ook hier de ervaring en expertise van bijna honderd jaar te laten verdwijnen.”

De teruglopende markt is geen generatiekwestie. Conservatoriumstudenten weten, mede dankzij de korting voor muziekstudenten, Albersen nog goed te vinden. En ondanks digitale mogelijkheden blijft papieren bladmuziek gewild. “Dat mensen graag van kopieën spelen, is een foute aanname,” is de ervaring van Ruitenberg. “Ze willen graag hun eigen exemplaar met eigen aantekeningen.” Wel een hindernis vormt een gemiste automatiseringsslag: de huidige winkelvoorraad is niet te scannen.

 

Als we ’t om het geld deden, hadden we wel een ander beroep gekozen
Tomas Deuss, mede-eigenaar

 

Gezien de minimale winstmarges en hoge winkelhuur is het geen wonder dat corona Albersen het laatste zetje gaf. In mei 2022 loopt het vijfjarige huurcontract af en een kortere huurtermijn is niet bespreekbaar. Wim Ruitenberg heeft met belangstelling gezien hoe antiquariaat Colette in de Reinkenstraat is gered door crowdfunding vanuit de buurt. “Maar óók doordat daar wel honderd vrijwilligers actief zijn,” benoemt hij. “Tot nog toe ben ik hier de enige.”

Overname

Als de buurt Albersen niet redt, hoopt het personeel op een overname. “Het zou mooi zijn als iemand de zaak overnam die er iets extra’s aan toe kan voegen, iets wat de winkel aantrekkelijk maakt náást de service en expertise,” denkt Maria voor ’t Hekke. Om muzieklessen in de winkel te geven gaf de verhuurder helaas geen toestemming. “Dan zou je een kruisbestuiving krijgen, dan wordt het een ontmoetingsplek van musici en muziekliefhebbers,” zegt Ruitenberg.

Er zijn al de nodige verkenningen gedaan. Het personeel benaderde onder andere een winkel die accordeons verkoopt, maar ook boekhandel Paagman, er wordt gedacht aan een combinatie met kunst, fotocollecties of een koffiehoek. Maar verder dan een brainstorm zijn deze initiatieven nog niet gekomen. “We hopen op iemand met energie,” zegt Tomas Deuss, “die de inventaris over wil nemen en er een nieuwe draai aan wil geven. Omdat we het belangrijk vinden dat de verkoop van bladmuziek in Den Haag door kan gaan. Als we ’t om het geld deden, hadden we wel een ander beroep gekozen.”

Dit artikel uit de krant van donderdag 14 oktober 2021 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. 

Standaardportret
Bekijk meer van