Stevige kritiek op ‘truttig’ plan voor Spuiplein

Moet het Spuiplein een plantsoentje worden of toch een stedelijk plein met ruimte voor skaters en evenementen? De meningen zijn nog altijd sterk verdeeld.

Door

Dat bleek woensdagmorgen in een vergadering van de raadscommissie Ruimte. Een definitief besluit over het Spuiplein wordt nog even uitgesteld. De wethouders Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) en Hilbert Bredemeijer (CDA, buitenruimte) dachten het deze keer goed te hebben gedaan door goed te luisteren naar de mening van omwonenden. Daar kwam uit dat er veel ruimte moet komen voor water en groen.

Alleen, één moeilijk grijpbare groep werd over het hoofd gezien: de skaters. En die roerden zich recent. Hun bezwaar: als de boel wordt vol gezet met bomen met daar omheen ‘halfverharding’ (een soort gravel) valt er weinig meer te skaten. Zij stellen voor toch meer steen toe te passen.

Meppel

GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, HSP, SP en Hart voor Den Haag/Groep de Mos gaven allen aan een minder ‘truttig’ (Lesley Arp, SP) plein te willen. “Dit is meer iets voor Hoevelaken of Meppel, niet voor een grote stad als Den Haag,” zei Peter Bos (HSP). Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) verwees goedkeurend naar de mening van oud-wethouder Adri Duivesteijn, die eerder onder meer in Den Haag Centraal betoogde dat het Spuiplein de openluchtversie moet zijn van het Atrium en dus geen plantsoen.

 

Dit is meer iets voor Hoevelaken of Meppel, niet voor een grote stad als Den Haag.
Peter Bos (HSP)

 

De andere partijen zijn het in grote lijnen wél eens met het groene ontwerp. Het meest uitgesproken was PVV’er Sebastian Kruis: “Die skaters hebben de boel hier jarenlang geterroriseerd. Het is tijd om het plein terug te geven aan de stad.”

Evenementen op Spuiplein

De wethouders verzetten zich met hand en tand tegen een aanpassing van de plannen. Bredemeijer gaf aan dat is gekozen voor een verblijfsplein dat het hele jaar aantrekkelijk is en niet alleen op de paar dagen dat er een evenement is. Evenementen tot duizend personen passen overigens nog wel. Bij grotere manifestaties moet het Spui worden afgesloten. Mulder schetste brede perspectieven. De trappen van het Mercure Hotel kunnen worden vergroend. Zelfs het terugbrengen van de gracht op het Spui sloot hij niet uit. Alleen: dat valt buiten de voorliggende plannen en er is ook voorlopig geen geld voor.

De oppositie bleek niet onder de indruk. Op voorstel van SP’er Arp werd besloten het Spuiplein van de raadsagenda van volgende week af te halen. Eerst moeten de wethouders met aanvullende informatie komen, onder meer over een alternatieve plek voor de skaters. Het besluit valt nu op zijn vroegst op 16 december. De werkzaamheden op het plein beginnen niet eerder dan komende zomer.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 18 november 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van