Extra coronabedden in de Haagse regio

Het aantal Covid-ziekenhuisbedden in de regio gaat van 50 naar 70. Dat is nodig om de toenemende drukte op te vangen.

Door

In de regio’s Haaglanden en Hollands Midden ziet het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) de druk op de ziekenhuizen door Covid-zorg weer toenemen. Daarom is in het overlegorgaan deze week afgesproken meer bedden vrij te maken voor coronapatiënten. In Den Haag zijn Haaglanden Medisch Centrum en het HagaZiekenhuis bij het ROAZ aangesloten.

Het vrijmaken van extra coronabedden gaat volgens het ROAZ ten koste van andere zorg. Om welke zorg dit precies gaat, is niet duidelijk. De extra drukte opvangen door personeel vaker in te zetten is geen optie, laten de ziekenhuizen weten. “Allemaal kampen ze met veel uitval van medewerkers, onder andere door ziekte en overbelasting. Daardoor is het lastig om mensen te vragen om extra diensten te draaien,” aldus de woordvoerder.

Coronabedden

Op dit moment liggen er 17 zeer zieke Covid-patiënten op de intensivecareafdelingen in de regio. Daarnaast liggen er 68 mensen met corona op verpleegafdelingen in de ziekenhuizen in dit deel van Nederland.

 

We komen nu wel op een punt dat overplaatsingen buiten de regio weer aan de orde zijn.
Woordvoerder ROAZ

 

De ziekenhuizen proberen patiënten voor wie geen plek is in het ziekenhuis om de hoek zoveel mogelijk binnen de eigen regio over te plaatsen. Al tekent de woordvoerder aan: “We komen nu wel op een punt dat overplaatsingen buiten de regio weer aan de orde zijn.”

Verschil

Ten opzichte van eerdere coronapieken staan volgens het ROAZ vooral de spoedeisendehulpafdelingen voor een grote uitdaging. Tijdens de eerste drie besmettingsgolven ‘waren er minder ongelukken en minder hartinfarcten’. Nu is dat weer op het oude peil, ‘omdat de samenleving weer meer open is’. Een ander verschil met eerdere golven is dat de reguliere zorg vooralsnog doorgaat.

Elders in Nederland neemt de druk op ziekenhuizen eveneens toe. Er wordt ingegrepen als het weekgemiddelde van het aantal ziekenhuisopnames boven de honderd per dag komt. Dan kan bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand weer worden ingevoerd. Het gemiddelde stijgt de afgelopen dagen snel. Afgelopen vrijdag werden voor het eerst sinds mei meer dan honderd personen opgenomen. Het kabinet neemt in de eerste week van november een besluit over extra maatregelen. Als het aantal opnames te snel oploopt, grijpt het kabinet mogelijk eerder in.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 28 oktober 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van