Coronacheck in horeca verdeeld succes: ‘Ik sta hier iedere avond in m’n eentje!’

De anderhalvemeterregel is vervallen. De controle van de coronapas in de horeca verliep op de eerste Haagse feestavond niet vlekkeloos.

Door

Voor Huppel the Pub in de Oude Molstraat staan luid pratende cafégangers. Het is zaterdagavond, net na etenstijd. “Kom maar gewoon binnen,” zegt een medewerker tegen het achterste deel van de rij, “anders staan jullie ook zo lang te wachten.” Het personeel heeft zijn handen vol aan het tappen van bier en het rondbrengen van drankjes. En nu moet het ook nog de ene QR-code na de andere scannen. Maar de scanner doet het nauwelijks. “Mijn camera beslaat telkens door de hoge temperatuur binnen. Dan lukt het niet om die QR-codes af te lezen,” vertelt de portier. Het scannen van de coronapassen is nu verplicht in de horeca.

Dicht bij Huppel the Pub is café ’t Hoekpandje. De nieuwe regelgeving is voor eigenaresse Jeanette Dewes vreselijk lastig. “Ik sta hier iedere avond in m’n eentje! Dan kan ik niet tegelijk bedienen en coronapassen controleren. Ik vind het echt belachelijk dat ze dat van ons vragen.”

Hulp bij coronacheck

Gelukkig voor Dewes nemen stamgasten Henk de Jong en Marty Maas het scannen van de QR-codes van haar over. Welkome ondersteuning van de twee, die ’t Hoekpandje al bijna dertig jaar wekelijks bezoeken. De Jong: “Ik heb er vanavond al een aantal gecheckt en ze waren bijna allemaal in orde. Eentje niet, en die…” Dan valt een lachende Maas hem in de rede: “Die hebben we toen helemaal de tyfus in geslagen, haha! Nee, natuurlijk niet. Die heeft toen rustig buiten zijn drankje opgedronken. Maar als het problemen veroorzaakt, lijkt me het niet onze taak dat op te lossen.”

Hoe later, hoe drukker in de stad. Cafés kunnen het zichtbaar niet meer bijbenen om de coronacheck bij iedereen uit te voeren. Ook de handhavers van de nieuwe regeling staan er gelaten bij. Om middernacht flitst overal het licht aan en vertrekt iedereen naar huis. De eerste avond met coronapas zit erop. Een groot succes voor het uitgaanspubliek. Voor de kroegen was het, ondanks veel begrip van bezoekers, een stressvolle aangelegenheid.

Een uitgebreidere versie van dit artikel van Tijmen van den Born leest u donderdag 30 september 2021 in de papieren krant. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van