Haagse horeca kampt met personeelstekort

In coronatijd nam het aantal horecavestigingen toe, maar tegelijk blijven veel vacatures in de branche onvervuld. Een baan bij een vaccinatielocatie lijkt aantrekkelijker.

Door

Bij een bezoek aan Boutique Hotel Corona kun je zomaar Mariëlle van der Hilst voorbij zien lopen met een poetsdoek. De directrice van het viersterrenhotel aan het Buitenhof stroopt in coronatijd zelf de mouwen op. “De receptie loopt aardig door, maar voor de housekeeping hebben we echt een tekort aan personeel. Zeker bij mooi weer help ik waar nodig.” Dan verruilt ze haar pumps voor sneakers en maakt ze zelf de kamers schoon. “Als de rest ziet dat ik ook meedoe, is dat alleen maar goed voor de teamspirit.” Van der Hilst is niet de enige die als leidinggevende in de horeca-branche die ook andere taken op zich neemt.

Robert-Jan Vermeulen, eigenaar van Greens in the Park in het Westbroekpark, staat momenteel regelmatig bij de deur om gasten te ontvangen of om af te rekenen. “Administratieve rompslomp doe ik dan ’s avonds wel thuis.”

Personeelstekort in de horeca

Niet alleen de Haagse horeca kampt met een groter personeelstekort dan vóór corona. Op dit moment staan er volgens het CBS landelijk bijna 14.000 vacatures open in de sector. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis moest een groot deel van het personeel op zoek naar ander werk; tussen februari 2020 en februari 2021 verdwenen er 122.000 banen in de horeca. Zie met zo’n leegloop maar eens personeel te werven nu betere tijden zijn aangebroken.

 

Er hoeft er maar één besmet te raken en je hebt een aaneenschakeling van quarantaineclubs.
Robert-Jan Vermeulen (eigenaar van Greens in the Park)

Van der Hilst probeert van alles – uitzendbureaus, het regelen via via – maar tot nu toe zonder resultaat. “Het maakt niet uit waar we vacatures uitzetten, we krijgen geen reacties. Laatst was ik op een vaccinatielocatie en daar zag ik honderden jongeren werken. Daar zijn ze dus, dacht ik. Die baantjes zijn natuurlijk een stuk relaxter dan in de horeca.”

Werkdruk in de horeca

Haar eigen mensen lopen op hun laatste benen. Regelmatig krijgt Van der Hilst iemand aan haar bureau die ‘het niet meer trekt’. “Joh, we hebben anderhalf jaar stilgestaan, zeg ik dan. Even op je tanden bijten.” Dat de werkdruk zo hoog is, komt volgens haar mede doordat veel toeristen (‘onze zakelijke markt is helemaal weggevallen’) last minute reserveren. “Veel mensen blijven in Nederland en wachten het weer af. Gisteren kreeg ik veertig overnachtingen binnen voor diezelfde en de volgende dag. Dan is het aanpoten.” De directrice denkt niet dat een hoger salaris meer mensen binnenhaalt. “Al zou dat best bespreekbaar zijn.” Maar een vast contract ligt gevoeliger. “Daarvoor is de toekomst te ongewis.”

Maarten Hinloopen, mede-eigenaar van de Grote Markt Groep, heeft juist vrij veel mensen in vaste dienst gehouden tijdens de lockdowns. “Zo’n 160 man. In de wintertijd is dat voldoende qua capaciteit. Maar met ons strandpaviljoen Zuid erbij moesten we op zoek naar freelancers. Die hebben we wel gevonden, al zitten daar ook veel onervaren krachten bij.”

Luxeprobleem

Onverwacht meldden zich ook wat Grieken. “Dat ging via via. In hun eigen land is de werkloosheid hoog, dus ze vinden het fijn als ze hier aan de slag kunnen. Wij bieden onderdak, eten en een vergoeding. We moeten er wel tijd in steken, maar dat is een luxeprobleem, we kunnen tenminste weer aan de slag. Als er een goede tussen zit dan bieden we die een kans.”

Naast openstaande vacatures is er nog een ander probleem: het oplopende aantal coronabesmettingen onder jongeren. “De afgelopen drie weken zag je een piek,” vertelt Robert-Jan Vermeulen. “Die kinderen gaan naar een feestje en dan is het al vaak raak. Er hoeft er maar één besmet te raken en je hebt een aaneenschakeling van quarantaineclubs.”

Het is bij ons net als bij voetbal: je wilt voor een trainer werken of niet.
Allie Simonis (medeoprichter van vele viswinkels en -restaurants)

De leden van Koninklijke Horeca Nederland kunnen hun medewerkers gratis laten testen. Vermeulen: “Vandaag had ik twee dames aan de lijn die zich niet zo lekker voelden. Dan verwijs ik ze door naar de testlocatie aan het Regentesseplein. Binnen een halfuur weten ze of ze Covid hebben.” Ondanks de beperkte capaciteit hoefde Greens in the Park niet dicht. Andere horecagelegenheden zien zich wel genoodzaakt de deuren te sluiten. Zo meldde Hofstede Meerzigt in Zoetermeer dat het restaurant de eerste twee weken van augustus dicht is.

Simonis

Allie Simonis, medeoprichter van de vele viswinkels en -restaurants in de stad, doet zijn zaken zelden dicht. “We hebben tachtig procent van het personeel een jaar lang in dienst gehouden tijdens de lockdowns, toch is een aantal van hen vertrokken. Best frustrerend. Het heeft niets te maken met het salaris, we betalen ze goed. Vorige maand heb ik nog iemand opslag gegeven en die is toch naar een andere zaak gegaan. Waar dat aan ligt? Het is bij ons net als bij voetbal: je wilt voor een trainer werken of niet.”

Het personeelsverloop zet Martijn Verbruggen van wijnbar Bouzy wel aan het denken. “Samen met mijn partners kijken we hoe we de arbeidsvoorwaarden kunnen verbeteren,” vertelt hij. “Je wilt niet alleen een team hebben, je wilt een góéd team voor de lange termijn. Als we investeren, doen we dat niet voor een paar maanden. De prikkel zit ’m niet alleen in geld, we denken bijvoorbeeld aan vierdaagse werkweken, maar ook aan personeelsuitjes, verjaardagen en bedrijfskleding. Daar hadden we al aandacht voor, maar misschien kan het net iets beter, zodat mensen eerder voor Bouzy willen werken.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de papieren krant van donderdag 22 juli 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Bekijk meer van