Boodschappendienst Rechtstreex wil ook Den Haag veroveren

Een nieuw verzamelpunt, meer afhaalpunten en een eigen winkel: Rechtstreex raakt z’n lokale verse producten steeds makkelijker kwijt.

Door

Verse melk van de kaas- en zuivelboerderij Van Winden uit Schipluiden, zoete frambozen van Framblij uit het Westland, onbespoten tomaten uit Nootdorp. Na een succesvolle start in Rotterdam biedt Rechtstreex op steeds meer plekken in Den Haag lokale producten aan. Binnenkort opent de seizoensgebonden boodschappendienst zelfs zijn eerste winkel in de Weimarstraat.

Dat de afhaalpunten de afgelopen vier maanden in aantal verdubbelden van tien naar twintig is volgens medeoprichter Maarten Bouten vooral te danken aan zijn ‘sterke community’. Na een oproep afgelopen mei op de crowdfundigsite ‘CrowdAboutNow’ haalde hij binnen een halve dag zijn streefbedrag van 100.000 euro binnen. “Dat was een vrij heftige ervaring,” vertelt de stedenbouwkundige in de voormalige autogarage aan de Maanweg 58c. “Het zijn vrijwel allemaal klanten uit Rotterdam en Den Haag die hebben geïnvesteerd.”

Met het nieuwe verzamelpunt in de Binckhorst kunnen de wijkpunten makkelijker bevoorraad worden. Terwijl mensen om hem heen boxen inpakken, loopt Bouten door de grote loods, bij de koffietafel staat al een grote mok voor hem klaar. “Dit was vroeger een autogarage. De eigenaar, een lokale Haagse vastgoedontwikkelaar, wil hier binnen drie jaar een grote woontoren neerzetten. Tot die tijd mogen wij dit gebruiken. En wie weet, zijn we al eerder vertrokken als we te groot zijn geworden.”

Rechtstreex heeft grootse plannen

Ja, hij heeft grootse plannen. Elke week worden er nieuwe producten aan de site van Rechtstreex toegevoegd. “We willen een volwaardig alternatief voor de supermarkt zijn, maar dan wel met transparante prijzen. Door de sterke concurrentie voelen supermarkten zich genoodzaakt om te stunten met prijzen. Vooral vlees, zuivel en biogroenten hebben een zeer lage tot negatieve marge, met als gevolg dat de producent er bijna niets op verdiend. In de supermarkt weet je wat je betaalt, maar niet wat het kost.”

 

Binnen twee jaar wil ik vijfduizend Haagse klanten bedienen en binnen een jaar heeft deze stad veertig wijkpunten.
Maarten Bouten (Rechtstreex)

 

Een ander nadeel van supermarktproducten: smaakvervlakking. “Neem melk. Typisch zo’n product dat je in de supermarkt koopt. Supermarkten werken met meerdere melkbedrijven. Alle melk die ze binnenkrijgen, wordt bij elkaar gegooid, soms wordt een deel van het vet en eiwit eruit gehaald. Wat je overhoudt, is een standaardproduct, alles smaakt overal hetzelfde. De melk van onze leverancier smaakt per seizoen anders. Dat komt omdat de koeien van boer Van Winden in de winter gedroogd kuilgras eten en in de zomer vers gras.”

Weimarstraat

Nog even terug naar zijn ambities. “Binnen twee jaar wil ik vijfduizend Haagse klanten bedienen en binnen een jaar heeft deze stad veertig wijkpunten.”

Ook het thuisbezorggebied wordt uitgebreid. “Nu kunnen we alleen delen van Voorburg, Rijswijk en het Bezuidenhout bedienen, ja, en de Binckhorst.” Ergens deze maand gaat er nog een wens van hem in vervulling: een eigen winkel van negentig vierkante meter. “In de Weimarstraat tegenover Theater De Nieuwe Regentes. Niet iedereen heeft zin om op vaste dagen zijn boodschappen op te halen. Op deze manier maken we het meer toegankelijk. En als het bevalt, openen we meer Rechtstreex-winkels in Den Haag.”

Meer informatie: www.rechtstreex.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 9 september 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Bekijk meer van