Nieuw aan het Noordeinde: een ‘boekenhotel’ en een vegetarisch restaurant

Met Bookstore Hotel en restaurant Dolly heeft horecaondernemer Arthur Wieffering niet het doel om rijk te worden. “Wat wil de mens nu echt? Een goed gesprek, een goed bord eten. Nou, dat vind je hier.”

Door

Een menukaart? Nou, dat weet hij nog niet. “Misschien bestellen mensen wel gewoon aan tafel.” Een site voor het hotel? “Ja, waarschijnlijk. Maar het liefst wil ik dat hier straks mensen slapen die ik ken. Er liggen persoonlijke spullen.” Hij voelt zich geen horecaondernemer, vertelt de 44-jarige Arthur Wieffering. Toch is de Hagenaar straks eigenaar van de bed and breakfast Bookstore Hotel en restaurant Dolly aan het Noordeinde 198. Om de hoek heeft hij een terras gecreëerd. “Mag mijn buurman van traiteur Le Gone ook gebruik van maken als ie wil, lijkt me gezellig zo’n Frans accent om je heen.”

Binnen probeert hij het koffieapparaat aan de praat te krijgen. Om hem heen staan en hangen overal planten. Bij het raam, naast de piano, op het oude bureau dat hij cadeau kreeg van de vorige eigenaar. Ook bij ‘Igone’, de levensgrote foto van voormalige sterballerina Igone de Jongh, hangt een kleine varen. “Op planten heb ik niet bespaard. Maar de rest van het spaargeld is even op. Het is wachten tot ik weer wat omzet maak, dan kan ik in principe binnen een maand open.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Arthur Wieffering. (Door Brian Mul)

Is Dolly vernoemd naar het schaap of naar de zangeres, vragen we ons af. Wieffering fronst. “Geen van beide, ik vond het gewoon een leuke naam.” Als ondertitel staat straks ‘Vegetarische sh.t’ op het raam. “In heel kleine letters. Eigenlijk zonde zo’n extra regel, maar het is belangrijk dat mensen weten waar ze straks binnenstappen.”

Noordeinde

Wieffering is geen onbekende aan het Noordeinde. Hij is de bedenker van fietswinkel annex koffiebar Lola Bikes & Coffee op nummer 91. Ook De Bookstor, boekenwinkel en koffiezaak ineen op nummer 39, is zijn geesteskind. Lola is inmiddels verkocht. In een rustig tempo werkt hij – met vrienden en vrijwilligers – aan zijn nieuwe project. “Dolly wordt een plek waar je echt goed vegetarisch kunt eten,” aldus Wieffering.

Via Instagram ontmoette hij de koks: Clotilde en Ziggy, die jarenlang een vegetarische keuken in een Australisch mijnstadje runde. “Ik had een bepaald niveau in gedachte, maar wat zij maken, overstijgt mijn fantasie. Ze gebruiken alleen maar lokale seizoengroenten. Niets wordt weggegooid. Ze kopen het zo in dat je van de groente bijvoorbeeld de volgende dag soep kunt maken.”

 

Ik wil gewoon een goede kop koffie zetten. Het gaat niet om het grote geld
Arthur Wieffering

 

Een halfjaar werkt hij nu met ze samen; Clotilde en Ziggy maken momenteel de lunchboxen voor zijn twee zaken. Maar vraag hem niet naar hun achternamen. Vindt hij onbelangrijk. De twee hoeven hem straks geen huur te betalen, ook de opbrengst van het eten is voor de koks. Wieffering wil alleen de baten van de koffie en de wijn (‘ik heb een heel leuk adresje in Toscane’) die hij schenkt. “Als je iets goed doet, krijg je er ook iets goeds voor terug,” zegt hij alsof het een vanzelfsprekendheid is.

Gaandeweg begrijp je steeds beter waarom Wieffering, die tien jaar lang de wereld rondreisde, inderdaad geen doorsnee horecaondernemer is. “Ik wil gewoon een goede kop koffie zetten. Het gaat niet om het grote geld. Ik heb alles al, alles wat meer is, leid me af. En ik denk dat dat voor meer mensen geldt. Iedereen is de hele dag maar online. Hoeveel mails ik kreeg voor de lockdown.” Hij slaakt een zucht. “Wat wil de mens nu echt? Een goed gesprek, een goed bord eten. Nou, dat vind je hier.” Hij legt zijn oude Nokiatelefoon op tafel. “Kan ik alleen mee bellen, verder niks. Heerlijk.”

‘Fijne plek’

Na een rondleiding door het restaurant waar plek is voor dertig man, loopt hij via het terras naar het hotel. Eenmaal boven sta je in een lange ruimte met boeken. Heel veel boeken. “In de Bookstor heb ik een paar keer midden in de zaak mijn bed neergezet. Ben ik met mijn kinderen films gaan kijken. En daarna slapen tussen de boeken. Dat vonden we zo leuk. Het diende als concept voor dit hotel.” Het Bookstore Hotel heeft twee slaapkamers, al omschrijft Wieffering het liever als ‘een fijne plek waar ook een bed in staat’. Vanaf april rekent hij op de eerste boekingen. Maar hoe te reserveren? “We staan al op Booking.com, maar misschien is het wel handiger om even naar de Bookstor te bellen.”

Bed & breakfast Bookstore Hotel en restaurant Dolly, Noordeinde 198. Meer informatie: www.bookstor.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 4 maart 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Bekijk meer van