Bartine opent bakkerij in Piet Heinstraat: ‘Brood is terug uit het verdomhoekje’

De leuke Piet Heinstraat krijgt er een ‘deli, koffiebar en bakkerij ineen’ bij, met ambachtelijk desembrood. Maar Bartine Bakery & Market wordt ‘geen supermarkt’.

Door

Je hebt brood en je hebt brood. Maar zuurdesem is de koningin van alle broden volgens de drie dertigers Nils Klinkspoor (33), Casper Talsma (38) en Olivier van der Ree (33). Daarom openen zij medio oktober de ambachtelijke desembakkerij Bartine Bakery & Market in de Piet Heinstraat 70-72. “Met een buurtwinkel,” vertelt Klinkspoor. “We willen dat bezoekers ons voeden met ideeën. Die geweldige olie die ze in Zuid-Italië hebben geproefd, die moet straks hier verkrijgbaar zijn. En we moeten ook de juiste specerijen in huis hebben bij die geweldige lamschouder die je vanavond wilt preparen.”

Wat ook in het assortiment komt: zuivelproducten en vlees van Hoeve Biesland en natuurwijnen. “We worden een deli, koffiebar en bakkerij ineen, maar geen supermarkt. We cureren welke producten bij ons mogen staan.”

Terwijl de werklui de muren van het pand in het Zeeheldenkwartier van een lik verf voorzien, wijst Klinkspoor naar de ornamenten op het plafond. “Cadeautje van de aannemer, die kwamen tevoorschijn onder het verlaagde plafond, zijn we heel blij mee.” Naar buiten stappend: “En kijk in wat voor een leuke straat we zitten, qua locatie kunnen we het niet beter treffen.”

Bartine Café

Even verderop zit de Spaanse bakker Sant Honorat. Die zal toch minder blij zijn met hun komst. “We bedienen een andere doelgroep,” verdedigt Klinkspoor. “Zij krijgen veel expats over de vloer. Maar ik zie het juist als een verrijking. Voor goed brood moet je in de Piet Heinstraat zijn.”

 

Eten moet bij ons puur, simpel en heel goed zijn.
Casper Talsma

 

Bartine Bakery & Market wordt straks de grote zus van Bartine Café, de populaire eetgelegenheid aan de Herengracht die Klinkspoor en Talsma sinds drie jaar bestieren. Casper Talsma, tevens gitarist van de Haagse band The Indien en mede-eigenaar van de Amsterdamse, luxe tweedehandskledingzaak Tamago, vertelt over het concept: “Eten moet bij ons puur, simpel en heel goed zijn. Onze avocadotoast en pitabroodjes bijvoorbeeld waren altijd al op basis van zuurdesem.” Wat is er dan toch zo bijzonder aan zuurdesem? Talsma: “Aan ander brood wordt vaak als hulpmiddel gist toegevoegd, zuurdesembakkers zijn schaars, terwijl het zoveel meer diepte aan brood geeft.” Naast zuurdesem is bij Bartine Bakery & Market ook plek voor viennoiserie oftewel luxe, zoete broodjes.

‘Lockdown Bakery’

Toen de eerste lockdown zich meldde, leek het bijna vanzelfsprekend dat Bartine Café veranderde in een ‘Lockdown Bakery’. Klinkspoor stortte zich volledig op het brood maken. “Ik draaide drie soorten deeg in een week,” vertelt de econoom van huis uit. De saffraanbuns, amandelcrossaints en pastéis de nata bleken niet aan te slepen. “Zodra de spullen op de toonbank lagen, waren ze weg. Brood is terug uit het verdomhoekje.”

Voor Bartine Bakery & Market waren de twee al met diverse bakkers in gesprek toen Olivier van der Ree op een ochtend kwam binnenwandelen met onder zijn arm jawel… eigengemaakt zuurdesem. Van der Ree, destijds bij Jongerius Bakker in Zoetermeer werkzaam, mocht ’s avonds gebruikmaken van de bakkerij en deed diverse zuurdesemexperimenten. “We hebben niet vaak dat we weggeblazen worden, maar zijn brood was zó goed!”

En dus is Van der Ree ook in de brooddroom gestapt. Vorige week sloot de crowdfundingsactie: 140 investeerders legden 110.000 euro in. Nu nog bakken. Nog een advies voor thuis? Talsma: “De cardemombun blijft mijn all time favorite.” Klinkspoor: “Dan kies ik voor de Ricciarelli, de befaamde amandelkoekjes uit Siena.”

Meer informatie: www.bartine.co

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 23 september 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Bekijk meer van