Buurt niet blij met ‘optopping’ La Rana

Dat het Spaanse restaurant La Rana de coronacrisis niet heeft overleefd, is al erg genoeg. Maar dat een belegger het oude pandje nu helemaal wil ‘verknoeien’, doet de deur dicht voor de buurt.

Door

“Het is een karakteristiek pand dat nu bijna twee keer zo groot dreigt te worden. Dat zet de leefbaarheid in de wijk onder druk en is volgens ons ook in strijd met de eisen van welstand,” zegt buurtbewoner André van Soest, die met een aantal medestanders op de hoek van de Stationsweg en de Kikkerstraat uitlegt wat er aan de hand is. Er lopen intussen twee petities tegen het plan. Vorig jaar sloot het bekende restaurant La Rana (De Kikker) zijn deuren; het was bij de opening in 1986 een van de eerste Spaanse restaurants in Den Haag.

Het pand kwam in handen van een Amsterdams vastgoedbedrijfje, Hague Invest. Dat diende begin augustus bij de gemeente een bouwaanvraag in voor ‘optopping en het creëren van vier appartementen’. Uit de stukken blijkt dat de kapverdieping wordt verhoogd en dat daar nog een complete verdieping bovenop wordt gezet. De hoogte van het pand neemt toe van negen naar veertien meter. Het vloeroppervlak groeit van 133 naar 262 vierkante meter. De begane grond is opnieuw bestemd voor een restaurant.

Een medestander van Van Soest heeft op basis van deze informatie een impressie gemaakt. Daarop lijkt de hoek van de Stationsweg en de Kikkerstraat een tamelijk massaal blok te worden.

Boos

Initiatiefnemer Onur Erbas van Hague Vastgoed is boos over die tekening. “Dit doet geen recht aan ons plan. Iemand heeft dit in elkaar geflanst. Dat vind ik kwalijk, want zo wordt er een negatieve stemming gecreëerd. Kijk, de hoogte die wij voorstellen, is in overeenstemming met het bestemmingsplan. De meeste bebouwing in de buurt is ook hoger dan het oude Rana-pand.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Een impressie van de nieuwe situatie die een buurtbewoner heeft gemaakt op basis van de bij de gemeente ingediende bouwaanvraag.

Maar HSP-gemeenteraadslid Peter Bos ziet weinig verschil tussen de impressie en de officiële tekeningen. “Ze vertonen veel overeenkomsten. In elk geval vind ik dat dit niet kan. Dit is geen optoppen meer, dit is het plan ‘De Opgeblazen Kikker’. Twee verdiepingen erbovenop is veel te veel van het goede. Ik begrijp volledig dat de omwonenden hier niet blij mee zijn.”

Bos gaat vragen stellen aan het college van B en W. Maar is dat niet prematuur? De welstandscommissie moet nog een oordeel geven en B en W vervolgens ook. Bos: “Ik wil hier alvast bij voorbaat voor waarschuwen, zodat B en W weten dat dit gevoelig ligt en het niet opeens in kannen en kruiken blijkt te zijn.”

Horeca in pand La Rana

De omwonenden zouden het liefst zien dat het pand op de oude manier wordt gebruikt. “Dat wil zeggen: horeca op de begane grond en daarboven één woning. Dat past bij de buurt,” legt Van Soest uit.

Onur Erbas intussen hoopt dat hij de buurt alsnog kan meekrijgen.  Dat wil hij donderdagavond proberen met een informatiebijeenkomst in café De Bordelaise aan het Huijgenspark. “Onze architect zal laten zien hoe het wél kan worden.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 23 september 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van