Vaccinatiegraad blijft laag in Den Haag: prikken in wijken helpt nauwelijks  

Volgens de cijfers van het RIVM bungelt Den Haag bijna onderaan de lijst als het gaat om de coronavaccinatiegraad. Alleen in Rotterdam en een aantal streng christelijke gemeenten liggen de percentages lager. De wijkgerichte prikstrategie sorteert weinig effect.

Door

Slechts 71 procent van de volwassen Hagenaars is volledig gevaccineerd, landelijk ligt de vaccinatiegraad op 77 procent. Ook onder jongeren presteert de hofstad minder goed dan gemiddeld. Ongeveer 30 procent van de 12- tot 17-jarigen is maximaal beschermd, tegenover 39 procent landelijk. Vooral in de achterstandswijken, waar veel mensen wonen met een niet-westerse migratieachtergrond, vallen de cijfers tegen. Het geringe vertrouwen in de overheid en de beperkte beheersing van de Nederlandse taal zorgen binnen deze groep voor een lagere vaccinatiebereidheid.

In de zomer was al bekend dat in de Schilderswijk, Transvaal en Moerwijk/Zuiderpark minder werd geprikt dan in de rest van de stad. Daarom vaccineert de GGD op deze plekken sinds juni wijkgericht. Inmiddels gebeurt dat ook in andere wijken, via buurtcentra en met een mobiele prikbus. Tot nu toe zijn op deze manier zo’n 3500 mensen gevaccineerd.

Ook lanceerde de GGD vaccinatie- en informatiecampagnes die zich specifiek richten op bepaalde gemeenschappen, zoals de Ghanese, Marokkaanse, Hindoestaanse en Chinese. Daarbij wordt samengewerkt met een netwerk van zogeheten sleutelfiguren, personen die invloedrijk zijn binnen een gemeenschap, zoals een sportcoach of een imam.

Doorgaan

Maar de wijk- en gemeenschapsgerichte aanpak blijkt het percentage gevaccineerden nauwelijks op te krikken. GGD Haaglanden-directeur Annette de Boer sprak in een presentatie aan de gemeenteraad van een ‘zorgelijke situatie’, maar wilde evenwel geen streefcijfers noemen: “Dat is aan het OMT (Outbreak Management Team, red.).”

 

We blijven de prikbus inzetten en we blijven fijnmazig prikken in de wijken waar dat nodig is.
Woordvoerder GGD Haaglanden

 

De Boer is vastberaden om door te gaan. “Wij geven écht niet op, we houden de locaties waar mensen binnen kunnen komen lopen open. Daarnaast willen we een basisnetwerk maken van vrije inlooplocaties die voor iedereen zichtbaar en toegankelijk zijn, zoals het Atrium en stadsdeelkantoren.” Verder staan er vanuit de GGD Haaglanden geen strategiewijzigingen op de planning, laat een woordvoerder weten. “We blijven de prikbus inzetten en we blijven fijnmazig prikken in de wijken waar dat nodig is.”

In de strijd om zoveel mogelijk 12- tot 17-jarigen gevaccineerd te krijgen rekent De Boer op hulp uit het ‘andere’ Den Haag. “Vanuit de rijksoverheid wordt er gewerkt aan een lesprogramma voor voortgezet- en basisonderwijs om mensen wegwijs te maken over vaccineren,” aldus de GGD-directeur.

Geen trek in coronapas

Meerdere Haagse cafés willen hun klandizie niet controleren op de omstreden coronapas. Ze vinden dat de horeca wordt opgezadeld met een politietaak. De Grote Markt en het Plein doen niet mee, zei Maarten Hinloopen, voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, tegen Den Haag FM. ‘De gifbeker moet blijkbaar tot de bodem leeg voor de horeca.’

 

Wij hebben besloten dat we niemand willen uitsluiten bij de deur.
Gastropub Van Kinsbergen op Instagram

 

Vanaf 25 september moeten bezoekers van restaurants, bioscopen en theaters met een QR-code kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen, negatief getest op of immuun voor het coronavirus. ‘Wij hebben besloten dat we niemand willen uitsluiten bij de deur,’ schrijft Gastropub Van Kinsbergen in het Zeeheldenkwartier op Instagram. ‘Het kan niet zo zijn dat heel het land van het slot gaat en wij een bepaalde groep moeten overtuigen van een vaccin. Dat is niet aan ons.’

Ook is de horeca erover ontstemd dat de overheidssteun stopt, terwijl de sluitingstijd ongewijzigd middernacht blijft.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 16 september 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van