‘Schilderswijk by Night’: romantisch rondje door de wijk op Valentijnsdag

Valentijnsdag is in zicht. In de Schilderswijk grijpt Itai Cohn de dag van de liefde aan om een romantische rondleiding te geven.

Door

Ook in de Schilderswijk zijn liefde en romantiek te vinden. Maar je moet wel even weten waar je het zoeken moet. Schilderswijker Itai Cohn, die eerder al lof oogstte met zijn initiatief Schilderswijk Bewoners Tours, houdt nu op donderdag 14 februari een speciale valentijnseditie van zijn rondleiding ‘Schilderswijk by Night’. “Deze rondleiding is erg geschikt voor mensen die wel Valentijnsdag willen vieren, maar wars zijn van de commerciële kant van deze dag,” zegt hij.

De Schilderswijk is volgens Cohn dé plek om Valentijnsdag te vieren: “Het Van Ostadehofje is een van de meest romantische plekken van Den Haag.” Dit hofje is een van de stops tijdens de wandeling. “Op die plek maken we een romantische foto van de deelnemers.”

Schilderswijk Bewoners Tours wil vaker aanhaken bij internationale feestdagen door rondleidingen die specifiek passen bij die dagen te organiseren. “We starten nu met Valentijnsdag, maar dit kan volgende keer net zo goed een islamitische feestdag zijn,” legt Cohn uit. “Valentijnsdag is het feest van de liefde, maar wat ons betreft ook van de naastenliefde. Dat is essentieel in een wijk als de Schilderswijk waar zo’n 120 nationaliteiten naast elkaar leven.” De tour is om die reden niet alleen geschikt voor stelletjes, maar ook juist voor vriendengroepen of singles die nieuwe mensen willen ontmoeten.

Chocolade

Hoewel Cohn wars is van clichés, vindt hij dat chocolade onlosmakelijk verbonden is met Valentijnsdag. Daarom begint de rondleiding bij Bolena Chocolate Café op de hoek van de Boekhorststraat. De zaak wordt sinds een klein jaar succesvol gerund door het internationale koppel Lucia Goldfarb en Hernán Schvartzman. “Valentijn is een mooi moment om samen te komen,” vindt Goldfarb. “Of je nou single bent of wel samen met iemand. Ik geef een korte chocoladeworkshop en daarna kun je zelf aan de slag met een valentijnscadeau voor je geliefde. Na de tour haal je de uitgeharde chocolade op, die wij leuk verpakken.”

 

Geschikt voor mensen die wars zijn van de commerciële kant van Valentijnsdag.
Itai Cohn (Schilderswijker)

 

Vervolgens neemt een gids de deelnemers op sleeptocht door ‘Het Wijk’. Bewoner Rozemarijn Lucassen gooit haar deur open. Met haar project ‘Schilderswijkse Bloemetjes’ heeft zij voor verbinding gezorgd in de hele wijk. Bewoners, ondernemers en kinderen tekenden of plukten zelf een bloemetje. Al die bloemetjes – meer dan honderd – zijn verwerkt in allerlei producten, zoals behang. “Zij vertelt haar inspirerende verhaal,” zegt de organisator. “Een mooi buurtinitiatief waar Rozemarijn veel bewoners bij betrekt.”

De rondleiding gaat daarna verder langs bijzondere plekjes van de wijk. Laatste stop is het Turkse restaurant Lalezar aan het Hobbemaplein. “Deze ondernemers pakken uit met een vijfgangendiner, natuurlijk geheel in lijn met het thema”, zegt Cohn.

Nominatie

Itai Cohn kent de Schilderswijk op z’n duimpje en weet alle leuke adresjes te vinden. Ook kent hij veel bewoners. “Ik wil iedereen graag kennis laten maken met de Schilderswijk. Juist in de avonduren is het hier heel levendig en dat wil ik laten zien.” Onlangs sleepte Schilderswijk Bewoners Tours een nominatie in de wacht voor de ING-actie Help Nederland Vooruit. Dat is een campagne om verenigingen en stichtingen een steuntje in de rug te geven. Cohns initiatief maakt kans op 5000 tot 10.000 euro.

“Stemmen kan nog tot 10 februari via ing.nl/helpnederlandvooruit,” zegt de Hagenaar trots. “Erkenning voor de inzet van al die betrokken bewoners, stagiairs en partners in de wijk is fantastisch. Mochten we de prijs winnen, dan willen wij die onder meer gebruiken om nog meer body te geven aan de Schilderswijk by Night Tours.”

Valentijnseditie ‘Schilderswijk by Night’, donderdag 14 februari, rond 18.00 uur, bij Bolena Chocolate Café, Boekhorststraat 191. Opgeven via www.eventbrite.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van