Miljoenenbezuiniging onderwijs: ‘Als dit doorgaat, is alles voor niets geweest’

Kinderen met een onderwijsachterstand worden in Den Haag op alle mogelijke manieren geholpen. Onder andere door extra geld van het rijk. Maar die pot dreigt leeg te raken. Wethouders, bestuurders en scholen luiden de noodklok: ‘Afbreken kan echt niet in een beschaafd land.’

Door

“Je hoofd zal maar vol zitten met vallende bommen. Probeer dan maar eens te leren wat een tafel en een stoel is.” Juf Rian Eijgenraam van basisschool ‘t Palet kijkt rond in een groepje van zes kinderen van een jaar of zeven. “Pakken jullie het leesboek alvast?” Eijgenraam krijgt deze kinderen, die vaak nog maar kort in Nederland zijn, een paar keer per week anderhalf uur. Zij leert ze – op heel basaal niveau – Nederlands. Overal aan de muur hangen gekleurde kaarten met woorden en foto’s waarop het woord wordt uitgebeeld. ‘Is het een wie-woord of een doe-woord?’ De juf vertelt: “Ik probeer zo veel mogelijk hier te doen, zodat de juffen en meesters tijdens de gewone lessen verder kunnen.” Habibo (11) uit Somalië is er vandaag ook bij. “Habibo heeft in haar geboorteland nooit onderwijs gehad. Ze heeft veel moeite met Nederlandse klanken, maar vandaag hebben we extra hard voor haar geapplaudisseerd, want Habibo had de ‘uu’ goed!”

’t Palet in de Schilderswijk kan extra lessen voor kinderen met achterstanden organiseren dankzij speciale gelden. Het meeste budget komt vanuit het rijk (OAB-gelden, Onderwijs Achterstandenbeleid), maar ook de gemeente draagt bij. Zo is de laatste zeven jaar veel opgebouwd in Den Haag (zie kader), maar omdat staatssecretaris Dekker (VVD, Onderwijs) zijn beleid wil veranderen en er een bezuiniging aankomt, staat de boel onder druk. Wethouder Saskia Bruines (D66, onderwijs) en haar collega’s uit andere grote steden maken zich zorgen. De nood is aan de man, zo luidt het alarmerende oordeel. En dus stuurden zij, samen met de PO-raad (de belangenvereniging voor primair onderwijs) en vele andere organisaties een brandbrief naar het kabinet. Was al het werk van de afgelopen jaren écht voor niks? De ogen zijn gericht op de formatietafel aan het Binnenhof. Bruines wil juist verder met opbouwen: “In een beschaafd land kan het niet zo zijn dat je dit soort voorzieningen zou moeten afbreken.”

Lees de volledige reportage in Den Haag Centraal.

| Foto: Eveline van Egdom

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van