Nieuwe ‘stadsopera’ in Amare: Muzikaal monument voor George Maduro

Madurodam is geen gewone attractie, maar een monument voor de oorlogsheld George Maduro. Een ‘stadsopera’ vertelt het dramatische verhaal over de miniatuurstad en haar naamgever.

Door

Eigenlijk had het muziekspektakel er al eerder moeten zijn en wel in het Zuiderstrandtheater. Daar kreeg eerder een fraaie serie ‘community opera’s’ vorm, met Scheveningse toppers als ‘Harde Handen’ en ‘Vrouw Houtebeen’. Maar corona stuurde alles in de war, vandaar dat ‘Maduro’, een muziektheaterproductie over George Maduro (1916-1945) en Madurodam, werd uitgesteld. Het voordeel is dat inmiddels de theaterzaal van Amare beschikbaar is. De repetities met onder meer het Residentie Orkest, vocale solisten en Theaterkoor Dario Fo zijn in volle gang. Onder leiding van dirigent Rick Schoonbeek wordt de muziek van componist Bob Zimmerman (‘Tirza’, ‘Süskind’) ingestudeerd. De regie is in handen van Jeroen Lopes Cardozo.

In een van de pauzes ontmoeten we tekstschrijver Pieter van de Waterbeemd en soliste Doris Baaten. Het schrijven van een libretto was in dit geval geen sinecure, vertelt Van de Waterbeemd. “Het gaat over het leven van George Maduro en zijn tragische einde en tegelijk over het ontstaan van Madurodam, dat als monument voor hem was bedoeld. De drijvende kracht achter de stichting van de miniatuurstad was Bep Boon-van der Starp, een sterke vrouw.”

Contramine

“Dat is mijn rol,” valt Doris Baaten in, eerder ster in talloze musicals, waaronder ‘Evita’, ‘Elisabeth’ en ‘Fiddler on the Roof’. “Bep was een sterke vrouw en riep daarom ook weerstand op, want dat waren mannen nu eenmaal niet gewend. Ze noemt zichzelf ook ‘vrouw in de contramine’. Maar ze was vooral geëngageerd. Voor de oorlog hielp ze al Joodse vluchtelingen. In Engeland zag ze na de oorlog een soort Madurodam. Zoiets wilde ze in Nederland om geld in te zamelen voor een studentensanatorium. Dat leek niet te gaan lukken, totdat ze de ouders van George Maduro ontmoette. Zij droegen een ton bij op voorwaarde dat de miniatuurstad naar hun zoon vernoemd zou worden.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Doris Baaten en Pieter van de Waterbeemd. (Foto: DHC)

“En dat hele verhaal,” vervolgt Pieter van de Waterbeemd, “wordt verteld doorsneden met flashbacks over Maduro’s leven. Zijn tragische liefde voor Hedda de Haseth Möller komt aan de orde, zijn optreden als militair in de meidagen van 1940 en zijn dood in Dachau. Bariton Alexander de Jong zingt de rol van George. Het is al met al een hybride werkstuk geworden, dat ik toch wel een opera zou willen noemen. Er zijn humoristische kanten, maar er zijn ook veel tragische aspecten.”

Willemsorde

De uit een Joods-Antilliaans ondernemersgeslacht stammende George Maduro commandeerde bij de Duitse inval op 10 mei 1940 in de omgeving van Den Haag een afdeling huzaren. Hij bestormde daarmee Villa Dorrepaal aan de Vliet en heroverde die op Duitse parachutisten. Postuum kreeg hij voor die actie de Militaire Willemsorde. Later zat hij op verschillende adressen in Den Haag ondergedoken. In die periode liep zijn relatie met de protestantse Hedda, waar beide ouderparen tegen waren, op de klippen. Een vluchtpoging naar Engeland mislukte. Maduro zou uiteindelijk drie maanden voor het einde van de oorlog bezwijken in het concentratiekamp Dachau.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Promotiebeeld van de stadsopera over George Maduro.

“Voor mij maakt die oorlogsgeschiedenis het verhaal actueel,” bekent Van de Waterbeemd. “Dat er nu wéér niet eens zo ver hier vandaan duizenden, tienduizenden, jonge kerels sneuvelen, door de gehaktmolen gaan. Dat is diep tragisch. Dit is dus meer dan een Haagse geschiedenis. Het is in feite een anti-oorlogsstuk.” Doris Baaten: “Dat actuele aspect wordt ook verwoord door de figuur van de onbekende soldaat in het stuk. Hij vraagt zich af: wat is een held?”

‘Maduro’ wordt ook wel aangeduid als ‘stadsopera’. Waarom? Van de Waterbeemd: “Het is een project met ontzettend veel medewerkers, alleen al 120 koorzangers, onder meer van Kwekers in de Kunst. Ook de Dutch Don’t Dance Division en theaterschool Rabarber doen mee. Het is dus echt een project van de stad Den Haag.” Baaten is enthousiast over het community-aspect. “Het is een groep mensen met totaal verschillende achtergronden. Ontzettend leuk om daarmee samen te werken.”

‘Maduro’, donderdag 1 t/m woensdag 7 september, 20.15 uur (zondag 4 september: 14.15 uur), Amare. Meer informatie: www.amare.nl/maduro

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 11 augustus 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van