Modern Times in de Kloosterkerk

Geerten van de Wetering begeleidt de klassieker ‘Modern Times’ van Charlie Chaplin. Op orgel. In de Kloosterkerk.

Door

Het klinkt raar: een film in de kerk en dan ook nog eens orgelspel erbij. Toch wordt het minder raar als het om een zwijgende film gaat, zoals stomme films tegenwoordig worden genoemd.  Die werden ooit op piano of orgel live begeleid. Organist Geerten van de Wetering van de Kloosterkerk laat donderdag (18 augustus) die tijd herleven in zijn kerk en op zijn orgel. De film wordt vertoond in de kerk, Van de  Wetering improviseert er muziek bij op het grote Marcussen-orgel.

Organist Geerten van de Wetering. | Foto: PR

“In dit filmconcert zorg ik voor een spannende mix van nieuw geïmproviseerde muziek en iets van de originele geluidseffecten bij de beelden,” vertelt Van de Wetering. ‘Modern Times’ uit 1936 vormde het einde van de periode van de stomme film. Iedereen kent wel de scène waarin ‘The Tramp’ (Chaplin) door grote tandwielen door een reusachtige machine wordt getrokken. Van de Wetering: “De film bekritiseert ook de opkomst van de geluidsfilm. Hoewel de film gebruik maakt van geluidseffecten en Chaplins stem – voor het eerst te horen! – wordt verder de dramaturgie van de zwijgende film gebruikt, zoals expressieve mimiek en geschreven tussenteksten. De film bekritiseert ook  de voortschrijdende industrialisatie.”

Sound of Chaplin

Het filmconcert maakt deel uit van het programma The Sound of Chaplin van Filmhuis Den Haag, waarin deze zomer tien films van Chaplin te zien zijn, inclusief de tentoonstelling ‘The Sound of Cinema’. “Het is bijzonder om, honderd jaar na zijn speelfilmdebuut ‘The Kid’, te mogen constateren dat zijn films behalve grappig nog steeds uiterst relevant zijn,” zegt programmeur Leendert de Jong van het Filmhuis. “Chaplin verborg zijn straatarme afkomst nooit. Veel van zijn films spelen zich af in achterbuurten, waar hij als ‘The Tramp’ zelf deel van uitmaakt. Daar laat hij niet alleen de ellende, maar vooral ook de waardigheid van de bewoners zien. Chaplin was niet bang om via zijn films maatschappijkritiek te uiten. ‘Modern Times’ is hier een goed voorbeeld van. Hij stelt de ontmenselijking door machines aan de kaak.”

Het Marcussen-orgel in de Kloosterkerk. | Foto: Haags Orgel Kontakt

Behalve van het Filmhuis is het filmconcert ook een initiatief van het door Geerten van de Wetering opgerichte Podium21. Dat staat volgens de website voor ‘een eigentijdse, avontuurlijke en gevarieerde programmering rondom het orgel, om het orgel te presenteren op een verfrissende en aantrekkelijke manier’. Van de Wetering: “De ongekende mogelijkheden van het instrument worden daarbij ingezet in allerlei combinaties, zoals met film, dans, orkest, video-animatiekunst. Op deze manier willen we een breed, nieuw publiek weer bekend maken met het orgel en het instrument een eigen plek geven in het culturele leven van nu.”

  • ‘Modern Times’, donderdag 18 augustus, 20.30 uur, Kloosterkerk (Lange Voorhout). Kaartverkoop en meer info, klik hier.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van