Filmhuis Den Haag organiseert openluchtbioscoop: muzikale avond met David Byrne

Regisseur Spike Lee documenteerde de legendarische Broadway-show uit 2019 van voormalig Talking Heads-frontman David Byrne. De muziekfilm draait straks in de Haagse openlucht.  

Door

‘Burning Down the House’, ‘Road to Nowhere’ en ‘Once in a Lifetime’, bekende Talking Heads-klassiekers die eind 2019 door het iconische Broadway in New York galmden. Voormalig frontman van deze band, David Byrne, bracht wekenlang het publiek in het Hudson Theatre in verroering met deze overbekende popsongs. Hij vulde dit aan met solomateriaal van zijn cd ‘American Utopia’ (2018).

Tussen de nummers door liet Byrne zijn licht op de wereld schijnen. Het resulteerde in een oproep om met elkaar te verbinden, ongelijkheid te bestrijden en, bovenal, het leven te vieren. Zo ging de inmiddels 69-jarige Byrne voor in het scanderen van de namen van door politiegeweld omgekomen zwarte Amerikanen.

Zo werd de concertreeks in het kader ‘American Utopia’ veel meer dan alleen een liedjesvoorstelling. Het werd een groots epos dat tot nadenken stemt, waarmee de show alle ingrediënten bevat voor een intrigerende muziekfilm.

Film over David Byrne

En dat treft. De Amerikaanse regisseur Spike Lee (bekend van onder meer ‘Do The Right Thing’ en ‘Inside Man’) documenteerde de Broadcast-show en maakte hier vorig jaar een registratie van. De concertfilm ‘David Byrne’s American Utopia’ zag dit voorjaar het levenslicht en op vrijdag 3 september vertoont Filmhuis Den Haag de productie in een openluchtbioscoop op het Helena van Doeverenplantsoen (Oude Centrum).

De Volkskrant beoordeelde de ‘hoogst ongewone concertfilm’ met vier sterren. De Amsterdamse krant Het Parool schreef eind februari dat de registratie van Spike Lee ‘vol én strak tegelijk is’. De vertoning van Filmhuis Den Haag, die deel uitmaakt van het Haagse UIT Festival, begint na zonsondergang, waarmee de bioscoop hoopt dat de vertoning nog meer aan kracht wint. Wanneer de weersomstandigheden een openluchtvertoning niet toelaten, draait de film in ‘De Helena’, het voormalige schoolgebouw aan het Helena van Doeverenplantsoen.

‘American Utopia’, vrijdag 3 september, Helena van Doeverenplantoen. Aanvang: na zonsondergang. Entree is gratis, vooraf aanmelden niet nodig. Wel is het verplicht om bij binnenkomst een gezondheidsverklaring in te vullen. Meer informatie: www.filmhuisdenhaag.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de papieren krant van donderdag 12 augustus 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van