Summertime Festival: Grote Markt opent muzikale schatkist

Het begon ooit als een klein akoestisch evenement in het Haagse Bos, nu staan de muzikanten van het Summertime Festival drie zondagen op de Grote Markt. Een gratis festijn met serieuze jazz, wereldmuziek en rootspop.

Door

Breed georiënteerde muziekliefhebbers kijken er al weken naar uit: het Summertime Festival. “Het begon ooit als een klein akoestisch evenement in het Haagse Bos,” vertelt producent Daan van der Bruggen. “Een picknicksetting. Heel idyllisch.” Tegenwoordig staan de muzikanten drie zondagen, dit jaar vanaf 8 augustus, op de Grote Markt. Dat heeft ook z’n voordelen. “We bereiken nu veel meer publiek.”

Het Summertime Festival is volgens de directeur van het popcentrum Musicon een gratis showecasefestival met serieuze jazz en wereldmuziek. En rootspop. Rootspop? “Ik was op zoek naar een goed en kort woord. Pop die ergens zijn oorsprong vindt.” Als voorbeeld noemt hij de rijzende ster Tess Merlot, een chansonnière die met haar Franse nummers flink aan de weg timmert. Met saxofonist Michael Varekamp en zijn band The Legends toert ze dit jaar door de Nederlandse theaters met het programma ‘Swingin’ Paris’. Merlot staat zondag 22 augustus op het podium.

Haagse karakter

Bijzonder aan dit festival is het Haagse karakter: de meeste muzikanten komen uit deze stad, of studeren er. Van der Bruggen: “Moet je nagaan wat voor een schatkast we in Den Haag hebben. Een kapitaal aan goede musici die we eigenlijk weinig zien.” Hopelijk komt daar snel verandering in. Sinds kort is BID in het leven geroepen. BID is een belangenvereniging voor jazz, wereld- en improvisatiemuziek die zich onder andere inzet voor eerlijke vergoedingen en meer lokale speelmogelijkheden. Zo’n 150 professionele lokale musici hebben zich hierbij aangesloten.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Ook de Braziliaanse jazz-zangeres Mistura Fina is van de partij. (PR)

BID is een van de organisatoren van het Summertime Festival, samen met Stichting Popdistrict, De Nieuwe Kamer (voorheen de Regentenkamer) en Musicon. “We werken echt heel goed samen,” vertelt Van der Bruggen enthousiast. Het is dan ook niet voor niets dat Musicon, met veel oog voor metal, steeds meer jazz programmeert.

Dutch Swing College Band op het Summertime Festival

Naar welk optreden kijkt de producent zelf het meest uit? Van der Bruggen: “Ja, zeg. Wat een gevaarlijke vraag! Nou oké. Waar ik erg naar uitkijk, is de Dutch Swing College Band, een Haags dixielandorkest opgericht op 5 mei 1945. Echt legendarisch. Voor mij is het pure melancholie. Mijn vader drumde de liedjes mee op zijn stuur als we in de auto naar de band luisterden. Afgezien van kinderliedjes zijn dat mijn eerste muziekherinneringen. De Dutch Swing College Band heeft al veertig jaar niet meer in Den Haag gespeeld, dus dat maakt het ook nog eens bijzonder. Overigens: de formatie is wel veranderd, hoor. Maar ze zijn nog steeds keigoed. Ze treden zondag 15 augustus op. De kaartjes zijn wel al zo goed als weg.”

Nog even over de locaties: op zondag 8 augustus is het festival overdekt, in de Boterwaag. Een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test is verplicht. Per concert is er voor maximaal 75 personen plek. Van der Bruggen: “Tussen de optredens door zit voldoende tijd, zodat we de mensen niet weg hoeven te jagen.” Op zondag 15 en 22 augustus verplaatst het festival zich naar het plein van de Grote Markt. “Dan is er meer plek. Pin me er niet op vast, maar we denken aan zo’n 300 stoelen plus sta-plekken. Ik maakte me erge zorgen dat de mensen door het oerwoud van regels niet meer de motivatie zouden hebben om te reserveren. Maar dat valt me reuze mee. Het loopt heel hard.”

Goed idee

Wordt het dan niet eens tijd voor een Wintertime Festival? Van der Bruggen lacht: “Wat een goed idee! Dat zijn we dus ook van plan.”

Als alles doorgaat, organiseert Podium De Nieuwe Kamer, Musicon en In The Grey Space een jazzweekend van 10 tot 12 december.

Summertime Festival, zondag 8, 15 en 22 augustus, Grote Markt. Gratis, wel van tevoren per optreden plaatsen reserveren. Meer informatie: www.summertimefestival.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de papieren krant van donderdag 05 augustus 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Bekijk meer van