Expositie ‘Spectacle’ bij Museon: chaos, verrassing, schoonheid en ontzag

Ruim vijftig foto’s van internationaal bekende fotografen belichten in het Museon de schoonheid én kwetsbaarheid van onze planeet.

Door

Ze zijn spectaculair, de hoge golven in de turquoise zee rond Mākaha. Niet voor niets is deze kustplaats op het bountyeiland O’ahu (Hawaii, VS) een walhalla voor surfers van over de hele wereld. Professionals én amateurs trekken naar deze stip in de Stille Oceaan om hun hobby-met-surfplank uit te oefenen. En het levert aansprekende plaatjes op. Sport en natuur vloeien misschien wel nergens zo mooi samen als bij dit dorpje.

Het bewijs hiervan levert de internationaal vermaarde fotograaf Paul Nicklen. De 53-jarige Canadees, die vooral bekend is vanwege zijn werk voor National Geographic, trok met zijn camera naar de kust bij Mākaha en legde er onder meer vast hoe twee surfers een gigagolf ontwijken door er precies op het juiste moment met hun board onder te duiken. Haarfijn. Scherp. En vooral: spectaculair. Geen wonder dus, dat deze plaat te zien is in een tentoonstelling die de titel ‘Spectacle’ draagt.

Deze expositie in het Museon bestaat uit zo’n vijftig foto’s die tot doel hebben ‘een gevoel van verwondering en fascinatie’ op te roepen, zoals het museum het zelf formuleert. Naast Nicklen zorgen onder anderen de Amerikanen Diane Cook en Len Jenshel en de Duitser Christian Ziegler (‘BBC Wildlife Photographer of the Year’ van 2005) voor bijdragen. Hun foto’s worden gepresenteerd met ledtechnologie in grote frames, om de overtuigingskracht nog wat te versterken. Want er zit een duidelijke bedoeling achter de expositie: ‘de schoonheid én kwetsbaarheid’ van onze planeet laten zien. Het Museon belicht de verhouding tussen natuur en cultuur in vier thema’s: chaos, verrassing, schoonheid en ontzag. Met deze tentoonstelling wil het museum de noodzaak benadrukken van het beschermen van de aarde.

Zeesterren in Museon

Nog een voorbeeld: de foto ‘eenzame zeester’ van de Amerikaanse fotograaf én filmregisseur Keith Ladzinski, die ruim 1,7 miljoen volgers op Instagram heeft. Net als Nicklen trok hij naar de Stille Oceaan, al is de exacte locatie waar deze foto gemaakt is onbekend. Omringd door gigantische groene anemonen voedt een eenzame okerzeester zich op de zeebodem met mosselen en zeepokken.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Omringd door gigantische groene anemonen voedt een eenzame okerzeester zich op de zeebodem van de Stille Oceaan. (Keith Ladzinski / National Geographic Spectacle)

En hier komen schoonheid én kwetsbaarheid samen: sinds 2013 sterven de zeesterren langs de Pacifische kust ‘in ongekende aantallen’, zo meldt het tijdschrift National Geographic. Wetenschappers vermoeden dat warmere zeeën de weerstand van de soort verzwakken. Wat verbeeldt deze foto van Ladzinski: chaos, verrassing, schoonheid of ontzag? Of een combinatie? Het is een elk geval spectaculair.

‘Spectacle’ is een samenwerking tussen het Museon en National Geographic. Voor deze tentoonstelling is de expositieruimte aan de Stadhouderslaan aangepast. Er zijn twee tentoonstellingszalen samengevoegd zodat bezoekers de ruim vijftig foto’s coronaproof kunnen bekijken.

‘Spectacle’, tot en met zondag 30 januari 2022, Museon, Stadhouderslaan 37. Toegang: € 14,50. Meer informatie: www.museon.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de papieren krant van donderdag 22 juli 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van