Fusie Museon en Omniversum gaat door

De gemeente Den Haag stemt in met de fusie van het Museon met het Omniversum. In januari is het zover.  

Door

Eerder dit jaar kondigden de naast elkaar gelegen instellingen aan dat ze samen verder willen. Ze presenteren zich als ‘dagattractie’ op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Gemikt wordt op 450.000 bezoekers per jaar, een groei van 15 procent ten opzichte van 2019.  Zowel het gebouw als de 330.000 voorwerpen tellende collectie van het Museon zijn eigendom van de stad. Daarom was toestemming van de gemeente vereist.

Wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) is enthousiast over het fusieplan. In een maandag uitgegeven persbericht zegt hij: Geweldig om te zien dat twee zulke Haagse en ook nationale iconen elkaar vinden. En niet alleen qua programmering, maar ook qua wensen voor het milieu en duurzaamheid.” Hij heeft tevens vastgesteld dat Museon-Omniversum ook als combinatie in aanmerking komt voor subsidie van de gemeente Den Haag.

Meer landelijke bekendheid

Peter de Haan, directeur van het Museon, verwacht dat de partners samen meer landelijke bekendheid kunnen verwerven. Een bezoek aan het Museon kan nu worden gecombineerd met het bekijken van een film op het koepelscherm, dat nu wordt aangeduid ‘Digital Dome’. “Met onze permanente expositie ‘One Planet’ tonen we de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Daar gaan we de hele begane grond voor optuigen. Het wordt een bruisende plek waar bezoekers kunnen experimenteren, leren en bouwen.”

Volgens Simon van Driel, directeur van het Omniversum is er veel belangstelling voor duurzame ontwikkelingen. “We laten volop de actuele problematiek zien, door ons te richten op duurzame ontwikkeling. Maar we tonen ook oplossingen. Dat blijkt voor veel partners en potentiële partners zoals bedrijven, wetenschappelijke- en onderwijsinstellingen zeer aantrekkelijk.” Van Driel en De Haan onderstrepen dat de fusie niet tegelijk een reorganisatie is. Alle werknemers zijn nodig om de plannen uit te voeren.

Kinderen op de One Planet-tentoonstelling in het Museon.

Het is de bedoeling dat na de juridische en organisatorische fusie begin volgend jaar de gebouwen ook fysiek met elkaar worden verbonden. Er komt waarschijnlijk een glazen verbindingsgang te liggen in de tuin van het Kunstmuseum; het bureau Quist Wintermans Architekten heeft daarvoor een schets gemaakt.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van