Museumnacht Den Haag viert tienjarig jubileum in stijl

Museumnacht Den Haag bestaat tien jaar en pakt dit jaar flink uit met discofeesten, optredens, schilder- en tekenlessen en tentoonstellingen tot laat.

Door

Met 47 musea die zaterdag (5 oktober) meedoen, is de tiende editie van Museumnacht de grootste ooit. Voor de nieuwsgierige cultuurliefhebber/nachtbraker is er genoeg te doen, maar waar begin je dan met zo’n uitgebreid aanbod? De feestelijke opening in het Kunstmuseum mag je in ieder geval niet missen.

Daar treedt de band Son Mieux op die inmiddels een solide reputatie heeft opgebouwd binnen de Haagse muziekscene. En omdat er in het Gemeentemuseum de grote modetentoonstelling ‘Let’s Dance!’ is gestart, kan dansen ook niet ontbreken in het programma. DJ Spinkit draait een mix van hiphop en dance-klassiekers, je kunt meedoen aan de 80’s Aerobic pop-up work-out van Hidden Gym en De Dutch Don’t Dance Division voert de voorstellingen ‘Scherven’ en ‘Come Here Often?’ op.

De Dutch Don’t Dance Division voert de voorstellingen ‘Scherven’ op. | Foto: PR

Museon

In het Museon is er ook de mogelijkheid om te dansen op de elektronische muziek van Daniel Zuur, die zich voor zijn project ‘Kraut’ heeft laten inspireren door foto’s uit de tentoonstelling ‘Colors of the World’. Verder staat er in de tuin van Berlage het Piepkleine Megamuseum, waar theatermaker Catoo Lustig een intieme voorstelling geeft voor maximaal tien personen.

Het Haags Historisch Museum test je Haagse zintuigen in de vorm van een tocht waarin je kunt proeven, ruiken, zien en horen. Zo ontdek je de verrassende geschiedenis van Den Haag. Wie de behoefte heeft aan een nieuw kapsel kan in het museum een historische make-over ondergaan in de stijl van vroeger. Escher in Het Paleis heeft ook een uitgebreid programma in de vorm van een tijdreis. Die bestaat uit een popquiz, een disco in de kelder en een intieme kennismaking met M.C. Escher in de vorm van een privékamer waar je in alle rust zijn tijdloze werk kunt ervaren.

Verrassende tentoonstellingsruimtes zijn open op Museumnacht

Naast de grote musea zijn er ook verrassende tentoonstellingsruimtes en instellingen die op Museumnacht open zijn. Zo is er in Galerij Prins Willem V een rondleiding waar je alles kunt leren over deze bijzondere plek. Voor de creatievelingen zijn er in de Galerij ook workshops tekenen met een naaktmodel. Zondagsschilders kunnen naar de Bob Ross-studio in Museum Meermanno. Die ruimte is helemaal ontworpen vanuit de relaxte filosofie van deze Amerikaanse landschapsschilder die in zijn bekende tv-programma mensen inspireerde om het penseel op te pakken. De bezoeker kan zich in de studio laten kalmeren door Ross’ stem en naar hartenlust schilderen.

Er is in Galerij Prins Willem V een rondleiding. | Foto: PR

In Museum Swaensteyn in Voorburg staan ‘Alice in Wonderland’ en steampunk centraal. De steampunksubcultuur laat zich inspireren door een alternatieve toekomstvisie gebaseerd op sciencefiction uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw. In een photobooth kun je je laten transformeren in retro-futuristische stijl.

Spannend

The Grey Space in The Middle is een spannende nieuwe expositieruimte op de Paviljoensgracht. Tijdens Museumnacht staat het werk van Donna Verheijden voor het voetlicht. Zij laat zich inspireren door de moderne beeldcultuur waarin luxe, schoonheid en glamour allesbepalend zijn. Haar films, die tijdens de nacht te zien zijn, onthullen op subtiele wijze hoe de invloed van die beelden doorsijpelt in het leven van alledag.

Naast de musea doen het Atrium en de Tweede Kamer dit jaar ook mee. De grote ontvangstruimte van het IJspaleis is omgetoverd tot een grote rollerskatedisco en je kunt er swingen op een aanstekelijk selectie van discoklassiekers. De plenaire zaal van de Tweede Kamer is ook tot laat open en gidsen leiden je rond in het gebouw.

Museumnacht, zaterdag 5 oktober, vanaf 20.00 uur diverse tijden en locaties. Meer informatie: www.museumnachtdenhaag.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Wekelijks de bijlage UIT/dekunst ontvangen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van