Museon en Omniversum samen verder als museum van de aarde

Het Museon en het Omniversum gaan op in één museum dat is gewijd aan klimaat en duurzaamheid. Dat zijn de directies overeengekomen.

Door

“We hebben in feite dezelfde missie: laten zien hoe mooi de aarde is,” zegt Simon van Driel, directeur van grootbeeldtheater Omniversum. “En belichten hoe je die schoonheid kunt beschermen,” voegt Museon-directeur Peter de Haan daaraan toe. Al ‘vóór corona’ waren het naast elkaar gelegen museum en het filmtheater met elkaar in gesprek. Het gaat dus niet om een fusie uit financiële nood. De Haan: “We denken dat dit gewoon een goed idee is. En het externe onderzoeksbureau ZKA heeft dat ook geconcludeerd.”

ZKA Leisure Consultants concludeert onder meer dat een fusie en vernieuwing kansen biedt om de ‘inhoudelijke positionering op allerlei deelmarkten (onderwijs, bedrijfsleven) te versterken én het marktbereik onder consumenten te vergroten’. En verder noemt het bureau het nieuwe concept – One Planet, Planet Cinema, Workshop Planet Earth – ‘logisch en realistisch’.

Dagattractie

Gezamenlijk trokken het Museon en het Omniversum in 2019 zo’n 400.000 bezoekers. Volgens het externe advies zou een groei naar 460.000 bezoekers haalbaar moeten zijn. Maar eerst maar eens fuseren, stellen de directeuren. “Van belang is,” legt Van Driel uit, “dat we samen een dagattractie kunnen vormen. Je koopt één kaartje of komt binnen met de Museumkaart en dan bezoek je het Museon en kijk je daarna bij ons naar een film, of andersom.” Volgens De Haan vormt de hoek van de Stadhouderslaan en de Johan de Wittlaan ‘misschien wel het echte Museumkwartier van Den Haag’. Hij verwijst daarmee naar het Museumkwartier rond het Korte Voorhout, waarvan de verdere ontwikkeling stilligt.

 

Onze collectie, zeg ik wel eens, is even breed als die van alle Leidse musea bij elkaar.
Peter de Haan (directeur Museon)

 

De fusie zou over ongeveer een jaar een feit moeten zijn. Daarna staat de bouw van een glazen verbindingsgang op het programma. Die kost 1,5 miljoen euro en dat geld moet nog worden gevonden. De smalle gang komt waarschijnlijk te liggen in de tuin van het Kunstmuseum; het bureau Quist Wintermans Architekten heeft al een schets gemaakt.

Duurzaamheidsdoelen

Het Museon wordt in de nieuwe opzet gedeeltelijk een ander museum. “Onze collectie, zeg ik wel eens, is even breed als die van alle Leidse musea bij elkaar,” aldus De Haan. “Veel is te koppelen aan het nieuwe thema, waarin de duurzaamheidsdoelen, de zogeheten ‘Sustainable Development Goals’ van de VN, een belangrijke rol spelen. Maar niet alles. Zoiets als de Romeinenzaal zie ik in de nieuwe inrichting niet terugkomen.”

In het verleden heeft het Museon juist veel moeite gedaan om in die zaal Haagse archeologische vondsten zoals de beroemde mijlpalen te kunnen blijven exposeren. Het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden had ze graag ingelijfd. Haalt Leiden nu alsnog de buit binnen? De Haan: “Ik denk dan eerder aan het Haags Historisch Museum.”

 

We hebben in feite dezelfde missie: laten zien hoe mooi de aarde is
Simon van Driel (directeur Omniversum)

 

Ook andere onderdelen van de collectie passen niet goed bij de focus op duurzaamheid, bijvoorbeeld de objecten en documenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië. Volgens De Haan zouden die getoond kunnen worden in respectievelijk het Nationaal Monument Oranjehotel en het Indisch Herinneringscentrum. Ze blijven wel deel uitmaken van de collectie van het Museon.

Zeiss-Planetarium en Omniversum

Bestuurlijk en juridisch moet er nog wel flink wat worden geregeld. Zo moet de gemeente Den Haag toestemming verlenen; de stad is zowel eigenaar van de collectie van het Museon als van het gebouw. Het Museon werd in 1985 geopend, het is de opvolger van het in 1904 gestichte Museum voor het Onderwijs.

Het Omniversum is ondergebracht in een stichting; ook die moet akkoord gaan met de fusie. Het in 1984 geopende filmtheater had evenals het Museon een voorganger. Dat was het in 1934 geopende Zeiss-Planetarium in het oude gebouw van de Haagsche Courant.

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 18 februari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van