George Kooymans ernstig ziek, ‘over en uit’ met Golden Earring

George Kooymans (72), gitarist en medeoprichter van de Haagse band Golden Earring, lijdt aan de spierziekte ALS. De legendarische formatie stopt ermee, melden diverse media.

Door

Rob Gerritsen, manager van ‘De Earring’ en broer van basgitarist Rinus, bevestigde vrijdag dat Kooymans ‘ernstig ziek’ is. “Hij kan niet meer verder. De overige bandleden beraden zich nu op de toekomst. Voor dit jaar hebben we alle concerten in elk geval afgelast.”

Kooymans zei vrijdagmiddag tegen het Algemeen Dagblad dat hij ALS heeft, een progressieve spierziekte. ‘Optreden gaat helaas niet meer,’ aldus de Earring-oprichter. Hij wordt behandeld in het Universitair Ziekenhuis in Leuven; Kooymans en zijn vrouw Melanie, de zus van Rob en Rinus Gerritsen, wonen in België.

Het afscheid van Kooymans betekent het einde van een van de oudste popgroepen van Nederland. Tegen De Telegraaf zei zanger Barry Hay vrijdagmiddag dat het ‘over en uit’ is met de Haagse rockband. Spelen zonder Kooymans of met een vervanger is voor de bandleden geen optie. ‘Zonder George gaan we niet verder. We willen niet eindigen met een rolstoel op het podium.’

Opgericht in Oostbroek

Kooymans richtte de band in 1961 op samen met zijn buurjongen, Rinus Gerritsen. Dat gebeurde in de Hulshorststraat in de wijk Oostbroek. Aanvankelijk heette de formatie The Tornados. Als snel werd het ‘The Golden Earrings’ en vanaf 1969: Golden Earring.

George Kooymans in 1971. | Foto: Wikimedia

Later sloten zanger en fluitist Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk zich aan. In 1969 wonnen Kooymans en Gerritsen de Zilveren Harp, een muziekprijs voor aanstormend talent. Samen met Hay geldt Kooymans als de ontdekker van de Haagse rockster Anouk.

George Kooymans is ook componist

George Kooymans is ook actief als componist. Hij schreef songs voor zijn eigen band, maar ook voor onder meer Earth and Fire (‘Seasons’), Patricia Paay (‘Tell me you’re never gonna leave me’) en Kinderen voor Kinderen (‘Vuur en Vlam’). Kooymans bracht ook twee soloalbums uit, ‘Jojo’ (1971) en ‘Solo’ (1987). Sinds 2016 vormt hij samen met Boudewijn de Groot en Henny Vrienten het trio Vreemde Kostgangers.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van