Cesar Zuiderwijk wil ‘abominabele’ Prinsestraat zelf opknappen

Gaten in de weg, losliggende stenen, trillende huizen: de Prinsestraat ligt er beroerd bij. In 2019 komt de straat in aanmerking voor een opknapbeurt. Maar dat duurt Cesar Zuiderwijk te lang. De Golden Earring-drummer overweegt het heft in eigen handen te nemen.

Door

“Het is al jaren slecht en het wordt alleen maar erger,” verzucht Casper Zuiderwijk. “De stenen kun je moeiteloos uit het wegdek tillen. Zó los zitten ze.” Zuiderwijk, zoon van Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk en bewoner van de Prinsestraat, ergert zich al lange tijd aan de staat van de straat, die volgens hem met de dag beroerder wordt. “Het is een van de slechtste wegen in de stad. Ik woon al mijn hele leven in Den Haag en ik kan weinig straten noemen die er zo abominabel bij liggen als deze. Ik denk wel eens als ik hier in de auto zit: het lijkt wel alsof ik aan het rallyrijden ben. Deze weg zou niet misstaan in het parcours van Parijs – Roubaix (wielerwedstrijd die bekend staat om beruchte kasseienstroken, red.). Het ziet er niet netjes uit.” Toch vindt hij dat nog niet het ergste. “Dit slordige wegdek veroorzaakt ook serieuze trillingen. En dat levert écht hinderlijke overlast op. Als een jeep door de straat rijdt voel je dat binnen al, laat staan als er bijvoorbeeld een vuilniswagen voorbij komt. Als ik ’s ochtends op bed ligt en er passeert een vrachtwagen, dan voel ik dat.”

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de Prinsestraat ‘in 2019 op de planning staat om opgeknapt te worden.’ Maar dat duurt Caspers vader, Cesar Zuiderwijk, te lang. “Dan is het kalf al verdronken. De huizen staan gewoon te trillen als er een vrachtwagen door de straat rijdt. Dat kan toch niet? Bovendien, mensen die oversteken kunnen hun nek breken over losliggende stenen. Als de gemeente inderdaad nog twee jaar wacht, overweeg ik om het zelf te gaan doen. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Als er maar iets gebeurt,” aldus Cesar Zuiderwijk.

Vrachtwagen met zand
Het is niet de eerste keer dat de Golden Earring-drummer dreigt het heft in eigen handen te nemen. Ongeveer tien jaar geleden vond Zuiderwijk, toenmalig bewoner van de straat, de staat van het wegdek al zodanig dat hij zich genoodzaakt voelde om zelf in actie te komen. “Ja, daar dreigde ik toen mee,” herinnert hij zich. “Ik zei tegen de gemeente: als jullie het niet doen, huur ik gewoon een vrachtwagen met zand en stratenmakers, dan zet ik de straat af en maken wij er zelf iets fatsoenlijks van. Alleen haal ik er wel media als RTL Boulevard en Shownieuws bij. Dan kan heel Nederland zien hoe laks de gemeente Den Haag acteert,” aldus Cesar Zuiderwijk. “Nou, toen was het binnen twee weken gepiept. Ik hoop dat ze nu ook eens doortastend handelen, anders is het mij echt menens.”

| Foto: DHC

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van