Jazz Center in de Wagenstraat sluit voorgoed

Op maandag 30 november klinkt het slotakkoord in diep mineur voor Jazz Center in de Wagenstraat. De enige jazzspeciaalzaak in Den Haag sluit dan definitief de deur na een historie van ruim veertig jaar.

Door

Het is het einde van een unieke zaak, want zijn gelijke had hij niet. Niet in Den Haag en niet in Nederland. Jazz Center stond bekend om de diepte en breedte van zijn voorraad, van swing, bebop, hardbop, postbop, neobop, soul jazz, minimal jazz en vocale jazz tot de actueelste muzikale uitingen. Commercieel was voortzetting niet haalbaar meer, besloten eigenaren Jan Bax en Reinier van Bevervoorde.

De vaste klanten wisten het al lang. Want al in mei kondigden de eigenaren aan dat ze ermee moesten stoppen. En ze zetten toen een uitverkoop van bijna een halfjaar in. Een gelukkige tactiek, want van de voorraad van vijftienduizend cd’s op die datum liggen er nu nog maar duizend in de winkel. Tot eind van de maand nog steeds in de uitverkoop.

Het is een combinatie van factoren die leidde tot de sluiting, vertelt Van Bevervoorde. “Het feit dat veel muzikanten nu zelf hun werk op cd uitbrengen en verkopen, omdat ze geen geld hebben om dat via de grotere cd-labels te laten doen. Er is de concurrentie van media als Spotify waar je alles kunt downloaden en offline beluisteren. Importeurs en groothandels zijn steeds slechter gaan aanleveren. Van de laatste, niet eerder uitgebrachte Art Blakey-opname, ‘Indestructable’, konden we hier maar drie stuks krijgen.

Dan moet je naar het buitenland en daar betaal je dan de prijs waarvoor jij ze in de winkel zou moeten zetten. Wij hadden hier bovendien een naam opgebouwd als adviseurs voor mensen die niet zo goed wisten wat er te krijgen was. Onze raad was ook niet meer nodig, omdat ze via computers en algoritmes al te zien kregen wat bij hun smaak paste.”

Bakfiets

Bax en Van Bevervoorde namen de zaak tien jaar geleden over van Jan van Kranenburg, de oervader van de Haagse jazzspeciaalzaak. Van Kranenburg begon – toen nog als Jazz Special – in een piepklein winkeltje in de Wagenstraat en zou na een paar jaar verhuizen naar dat grotere winkelpand verderop in diezelfde straat. Van Kranenburg was een liefhebber met een hoofdletter die altijd al bij alle jazzsessies aanwezig was.

Hij was het die van Jazz Center die jazzhuiskamer-met-diepte maakte waarin je zonder zijn aartsvaderlijke raad zelfs op dat beperkte aantal vierkante meters de weg kon kwijtraken. De tijden waren anders. Je had nog het Haagse North Sea Jazz Festival en Van Kranenburg en vrienden verhuisden voor die festivaldagen de complete winkelinventaris op de bakfiets naar het Congresgebouw. Alwaar die bloed-zweet-en-tranenoperatie in drie dagen wel een omzet van zo’n honderdduizend gulden opleverde.

Sluiting Jazz Center

De sluiting van Jazz Center is triest en betekent weer een stapje achteruit voor Den Haag als jazzstad. Terwijl het verleden toch ook op commercieel gebied een aantal jazz-zaken met meer dan Haagse uitstraling telde. Vanaf de zaak van Trabsky in de Nieuwstraat, het ‘Oude Stijl’-mekka ‘Ónly Yesterday’ van Jan Schoondergang in de Torenstraat, het jazzaanbod van Caminada, het Diskabinet van Henny en Martha Weijn in de Javastraat. Allemaal ver verleden tijd.

In januari 1981 tekende ik voor dagblad Het Binnenhof uit de mond van Van Kranenburg een verhaal op over een klant die wild in zijn immense voorraad jazz-elpees aan het graaien was. ‘Hij kwam mij alsmaar nieuwe platen aanreiken,’ vertelde de toenmalige Jazz Center-baas, ‘tot hij met een rood hoofd naar de bijna veertig platen kijkt die ik voor hem apart had gehouden. Hij begint te stotteren dat ie even weg moest, vluchtte als een haas de winkel uit en ik heb hem nooit meer gezien.’ Van Kranenburg vergoelijkte: ‘Gelukkig, want ik zie hier liever geen jazzfans hun laatste oortje versnoepen.’

Tijden veranderen. Oortjes versnoepen kán straks niet meer in Jazz Center. Reinier van Bevervoorde: “Natuurlijk hebben we door die uitverkoop heel veel koopjesjagers getrokken. En waarom ook niet? Minder van onze vaste klanten, want die kwamen meestal voor de nieuwste muziek. En die konden we uiteraard niet meer inkopen.” Jazz Center is definitief voorbij. En de eigenaren zelf? “Collega Jan gaat met pensioen en ik zal iets anders moeten zoeken. Omscholen misschien.”

Meer informatie: https://www.facebook.com/jazzcenterdenhaag

Dit artikel krijgt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van