Legoland Scheveningen is open: Racen, schudden, breken en bouwen 

Legoland op de Scheveningse boulevard is eindelijk open. Met onder meer een racebaan en een ‘earthquake table’. En Den Haag is er in ruim één miljoen steentjes nagebouwd.

Door

“Ik kan het licht nog even aandoen,” vertelt Arjan Groenendijk, waarna hij snel richting het elektriciteitshok schiet. Even later flitsen de spotlights in het middengedeelte van het vorige week geopende Legoland Discovery Centre op de Scheveningse boulevard aan. Ruim één miljoen legosteentjes baden in zacht licht. Groenendijk, officieel ‘Master Model Builder’, zeg maar: de gastheer van de nieuwe indoorattractie, begint te glunderen.

Hij staat in het ovale hart van Legoland, ‘Miniland’ geheten. “Hier is Den Haag nagebouwd. Je herkent de meeste onderdelen wel: het Kurhaus, de Grote Kerk, New Babylon, het Cars Jeans Stadion. En het is niet alleen om naar te kijken,” aldus Groenendijk. “Kinderen kunnen hier ook zelf mee spelen. Kijk,” wijst hij naar een veld van groene steentjes waarop een podium is gebouwd. Ernaast staat een paneel met knoppen. “Ze kunnen zo zelf muziek maken op het Malieveld. En zo kunnen ze elders een doelpunt maken in het ADO-stadion of de weg voor het stadhuis openbreken.”

Geduld

Arjan Groenendijk (37) neemt rustig een hapje van zijn boterham terwijl hij toekijkt als speelgoedpoppetjes en -auto’s zich langs de gebouwen van de veelkleurige Deense speelgoedsteentjes manoeuvreren. De werkdag is afgelopen, de lichten waren al gedoofd, maar voor het gesprek wil hij de speelgoedwereld weer tot leven wekken.

De meestermodelbouwer is blij dat hij eindelijk aan het werk is in Legoland. De opening van de kinderattractie liet na een cocktail van politieke en bouwkundige problemen lang op zich wachten. En toen alles eindelijk klaar was: corona. “Het geduld werd inderdaad op de proef gesteld, maar gelukkig zijn we los. De eerste week was het gelijk druk. Dat gaf een goed gevoel, spelende kinderen: daar doen wij het voor.”

 

Gun jezelf ook even de tijd om met Lego te spelen, gun het jezelf om het kind in je los te laten.
Arjan Groenendijk (Legoland Discovery Centre)

 

Scheveningen is, na onder meer Oberhausen, Istanboel en Melbourne, nu de 27ste plek ter wereld met een Discovery Centre, gewijd aan de beroemde bouwsteentjes. Het speelparadijs aan de Haagse kust bestaat naast ‘Miniland’ uit nog tientallen onderdelen waar kinderen zich kunnen uitleven. Groenendijk: “Bijvoorbeeld op het parcours van de speelgoedtrein. Dit is uniek voor Den Haag, zo vind je ze niet in de andere centra. De rails liggen er, het is aan de kinderen om een mooie trein te bouwen. Kijk, dit is toch een beetje dé gateway naar het Lego-bouwen. Als je een trein hebt, wil je een station. En als je een station hebt, wil je een stad. En ga zo maar door.”

Legoland is educatief

Het spelen met Lego heeft ook een educatief karakter, benadrukt Groenendijk. “Daar is met het bouwen van deze attractie nadrukkelijk rekening mee gehouden. Ik zal je een voorbeeld geven,” zegt Groenendijk terwijl hij naar een zwarte helling loopt. “Dit lijkt gewoon een schans, maar het is eigenlijk een racebaan voor Lego-auto’s. Kinderen bouwen eerst hun eigen autootje en kunnen vervolgens een wedstrijdje houden. Welk bouwwerk is als eerste beneden? Zo maken ze kennis met snelheid. Nog een voorbeeld,” gaat hij in een adem verder.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

‘Dit lijkt gewoon een schans, maar het is eigenlijk een racebaan voor Lego-auto’s’. (PR)

“Hier kunnen kinderen een toren maken op een plaat die kan bewegen. Dit noemen we de ‘earthquake table’. Het is dus de bedoeling dat ze een stevig bouwwerk maken dat tegen een stootje kan. Op deze manier wordt het uitdagender, meer dan alleen steentjes op elkaar zetten. Kijk, thuis kunnen kinderen natuurlijk ook met Lego spelen, maar hier zijn de mogelijkheden veel groter.”

Volwassenen

Voor Groenendijk, voormalig circusartiest, is met zijn baan in het Legoland Discovery Centre een droom in vervulling gegaan. “Ik ben een Lego-hobbyist. Zeg maar gerust fanaat.” Lachend: “Ik heb thuis ook een Lego-kamer. Het is zulk fijn speelgoed, je kunt er eindeloos mee in de weer zijn. En dat geldt ook voor volwassenen. Ik verbaas mij eerlijk gezegd over ouders die hier met hun kind komen en dan in het café achter hun laptop gaan zitten. Ik denk dan: gun jezelf ook even de tijd om met Lego te spelen, gun het jezelf om het kind in je los te laten.”

Vooralsnog is Legoland alleen toegankelijk voor volwassenen als begeleiders van kinderen, tot maximaal twaalf jaar. “Maar het is de bedoeling dat wij in de toekomst ook een aantal keer per jaar ’s avonds alleen opengaan voor volwassenen. Wanneer, dat weet ik nog niet.”

Meer informatie: www.legolanddiscoverycentre.com/scheveningen

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de krant van 01 juli 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van