Javastraat decor Netflix-serie: Seks, drugs en house in voormalig stadhuis

Het oude raadhuis aan de Javastraat krijgt tijdelijk een nieuwe bestemming. Door Netflix is het uitverkoren als locatie voor een nieuwe dramaserie over sekslijnen.

Door

Een statig stadspaleis met een rijke historie, dat is het oude stadhuis op Javastraat 26. Willem Drees sprak er jarenlang als wethouder de raad toe, veel Hagenaars – onder wie een aantal Oranjetelgen – traden er in het burgerlijk huwelijk én FC Den Haag werd er na het seizoen 1985/’86 als de ongeslagen kampioen in de eerste divisie op het balkon gehuldigd.

Deze maand wordt een opmerkelijke bladzijde toegevoegd aan dat geschiedenisboek. Het gebouw is het decor voor een Netflix-serie over de stormachtige opkomst van de 06-sekslijnen en over de opportunisten die er rijk mee werden. Het betreft een Nederlandstalige productie. Het is bedoeld voor een wereldwijd publiek. Tot 18 juni vinden de opnames plaats.

06-cowboy

‘Dirty Lines’, zoals de serie gaat heten, is gebaseerd op het boek ‘06-cowboys’ van Fred Saueressig. Hij was jarenlang werkzaam als marketingdirecteur van een van de grootste sekslijnplatforms van Europa. Nadat het bedrijf ineenstortte, volgde een breed in de pers uitgemeten vete met zijn voormalige compagnons. Dit was inclusief miljoenenclaims en doodsbedreigingen. Zijn ervaringen schreef hij op, en Netflix was geïnteresseerd.

Voor de tv-bewerking is het verhaal aangepast. Het spitst zich nu toe op de fictieve tele-eroticapionier Frank Stigter. Hij verdient snel en veel geld in de woekerende telefoonseksindustrie van Amsterdam in de jaren tachtig, om dat geld vervolgens nog sneller weer uit te geven. Een 06-cowboy dus.

 

In het Amsterdam van de jaren tachtig waren de sekslijnbedrijven een soort tech start-ups avant la lettre.

Tegenwoordig associëren we 06-nummers met mobiele telefonie, maar oorspronkelijk werden ze voornamelijk intern gebruikt binnen het staatstelecombedrijf PTT. In de jaren tachtig gaf de PTT de prefix vrij voor openbare én commerciële servicenummers. Hoewel er een breed scala aan diensten werd aangeboden over de nieuwe 06-lijnen, werd het netnummer al gauw een synoniem voor de meest saillante: de sekstelefoon. Niet in de laatste plaats vanwege het enorme succes dat de vunzige lijnen genoten. Het geld begon binnen te stromen. En al snel werden er dure kantoren gehuurd en extravagante personeelsfeestjes gegeven.

Amsterdam

In het Amsterdam van de jaren tachtig waren de sekslijnbedrijven een soort tech start-ups avant la lettre, met bijbehorende uitspattingen. Onze hoofdstad, en de culturele ontwikkelingen die daar in die tijd plaatsvonden op het gebied van seks, drugs en housemuziek, zijn ook prominente thema’s in de serie. Daarom is het opmerkelijk dat juist een architectonisch en historisch icoon van Den Haag een van de belangrijkste filmlocaties is. Niet onbelangrijk bij de totstandkoming van die keuze, is dat het pand tegenwoordig in particuliere handen is.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Javastraat 26. (Foto: Brian Mul)

Er hoefde daarom geen filmvergunning te worden aangevraagd bij de gemeente. Bij de behandeling van zo’n vergunningsaanvraag wordt er altijd kritisch gekeken of de inhoud wel past bij de locatie, en wat Den Haag als stad ermee wil uitdragen. Gewelddadige drillrapclips worden liever geweerd, om maar wat te noemen. Je kunt je afvragen of het oude stadhuis passend zou zijn bevonden voor een verhaal over Amsterdam, xtc en telefoonseks.

Huwelijksherinneringen aan Javastraat 26

Hagenaars met fijne huwelijksherinneringen aan de Javastraat 26 hoeven hoe dan ook niet bang te zijn dat hun trouwfoto’s straks in een heel ander daglicht komen te staan. Hoewel Netflix niet wil zeggen wat de precieze rol van het gebouw in de serie zal zijn, is duidelijk dat het oude stadhuis niet als zodanig herkenbaar in beeld zal komen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt in de serie gedaan alsof het gebouw zich in Amsterdam bevindt.

Een uitbreide versie van dit artikel van journalist Jesse Kuiper verscheen in de krant v1n 10 juni 2021. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van