Nu ook artistieke films in Omniversum

Naast walvissen, piramides en verre sterrenstelsels spatten voortaan ook acteurs van naam van het grote doek af in het Omniversum.

Door

Eerder al breidde het Haagse IMAX-theater zijn programmering uit met registraties van opera’s en concerten. Nu komen daar arthousefilms bij, films dus die normaal gesproken draaien in het Filmhuis Den Haag aan het Spui.

“Alle voorstellingen van opera’s en concerten waren uitverkocht,” vertelt Omniversum-directeur Berend Reijnhoudt. “Er is dus duidelijk behoefte aan een breder en divers aanbod. Daarom ben ik gaan praten met Filmhuis Den Haag, omdat zij al tientallen jaren een instituut zijn op het gebied van kunstzinnige films.”

De ‘Filmhuisfilms’ worden in de koepel aan de Kennedylaan geprojecteerd met een gewone projector en dus niet op de alles omarmende IMAX-breedte. Dat kan niet, want die vorm van projectie is alleen mogelijk als een film ook kamerbreed is opgenomen. Maar waarom dan toch Filmhuisfilms in het Omniversum? Reijnhoudt: “Wij willen graag meer doen en dan vooral ’s avonds. We waren de eerste drie avonden altijd gesloten. Daar gaan we nu de arthousefilms vertonen en op de overige avonden ook. We hopen zo een breder publiek aan te boren. We bieden toch een groot scherm en perfect geluid. Het gaat natuurlijk ook om de inkomsten, zeker in deze tijd.”

Beperkt  

De mogelijkheden blijven door de coronamaatregelen toch beperkt. De capaciteit voor deze vorm van projecties is 140 stoelen, meer kan niet in verband met de zichtlijnen. Maar in deze tijd kunnen er van die 140 plekken maar 60 worden verkocht. “Ik hoop uiteraard dat we toch snel weer meer mensen kunnen binnenlaten, want dit is eigenlijk niet te doen,” aldus Reijnhoudt.

Volgens Leendert de Jong van het Filmhuis Den Haag voegt een normale filmvertoning op het grote scherm van het Omniversum wel degelijk iets toe. “Hoewel niet het hele scherm wordt benut, is het beeld toch nog heel groot. Groter in elk geval dan in onze eigen zalen. Het is vooral in de breedte indrukwekkend. Het is overigens in eerste instantie een pilot tot het einde van het jaar. We gaan het zien.”

Het Filmhuisprogramma in het Omniversum begint deze week met ‘Babyteeth’ en ‘Love Sarah’. De eerste film is een tragikomedie van Shannon Murphy (‘Killing Eve’). Het verhaal gaat over de zieke Milla en haar eerste grote liefde. ‘Love Sarah’ is volgens het Filmhuis een ‘ontroerende’ speelfilm van Eliza Schroeder over drie generaties vrouwen die in de Londense wijk Notting Hill een bakkerswinkel openen ter ere van hun overleden moeder, dochter en vriendin. De films draaien twee weken. Later volgen onder meer ‘A night at the Louvre: Leonardo da Vinci’, ‘A life on Our Planet’ van David Attenborough en ‘Aznavour: Le regard de Charles’.

Informatie: www.omniversum.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van