Hoofdrol voor vrouwelijke kunstenaars in GEM

Vrouwelijke kunstenaars hebben een hoofdrol gekregen in het GEM. Er is geen trompetgeschal aan te pas gekomen, maar we mogen het gerust een inhaalslag noemen en curator Yasmijn Jarram, die nu twee jaar in functie is, heeft de noodzaak ongetwijfeld bij haar sollicitatie besproken.

Door

Ze kiest vrouwen met een ‘eigen stem’ die al enigszins zijn doorgebroken in de kunstwereld maar het grote publiek nog niet hebben bereikt, en daarbij kijkt ze graag over de grens. Na de kleurrijke koortsdromen van Kati Heck (1979) die nog tot 8 november te zien zijn, krijgt Lisa Brice (1968) alle ruimte in het GEM. Opnieuw een schilderes, tamelijk klassiek zelfs met een koud-warm kleurenpalet, maar ondertussen wordt de door mannen gedomineerde kunstgeschiedenis flink op de hak genomen.

Lisa Brice in het GEM

De manier waarop Lisa Brice vrouwen neerzet – vaak met een smeulende sigaret in de mondhoek – is provocatief. Mannen kunnen gemist worden als vrouwen dansen en bier drinken in het café. Een blazende kat maakt wel duidelijk hoe de verhoudingen liggen.

 

Lisa Brice, Untitled, 2020. | Courtesy Lisa Brice, Stephen Friedman Gallery, London.

En toch ontstaat er verwarring, want waarom paraderen de vrouwen van Brice zo vaak nadrukkelijk naakt over het canvas? Er staat ‘No Bare Back’ op de muur gekalkt, maar de centrale figuur showt demonstratief haar billen. Is de veel bekritiseerde ‘male gaze’ waarbij de vrouw als lustmodel wordt neergezet, nu vervangen door een ’female gaze’?

Trinidad

Net als bij Marlene Dumas heeft de Zuid-Afrikaanse achtergrond van Lisa Brice zijn sporen achtergelaten. Oppositie tegen de bestaande orde heeft dwarsliggers en ballingen van ze gemaakt. Voor een kunstenaar is dat echter geen slecht uitgangspunt.

Brice pendelt tegenwoordig tussen Londen en Trinidad. De voordelen van een wereldstad zijn evident, terwijl een Caribisch eiland weer andere perspectieven opent. Bekende kunstenaars zoals Peter Doig en Chris Ofili zoeken daar impulsen die de westerse wereld niet kan bieden en het heeft Brice geen kwaad gedaan dat ze in hun kring is opgenomen. Ze raakte er ook bevriend met lokale kunstenaars zoals Embah. In het cafétafereel ‘After Embah’ onthult ze daar iets meer over.

Lisa Brice, ‘After Embah’, 2018. | Courtesy Lisa Brice, Stephen Friedman Gallery, London.

Lisa Brice, zaterdag 21 november tot maandag 5 april 2021, GEM. Meer informatie: www.gem-online.nl

Wat er allemaal te zien is in de theaterzalen, in de musea en op het witte doek, te horen op de muziekpodia en te beleven tijdens de festivals leest u vanaf nu in onze culturele seizoensgids van het jaar. Bekijk hier waar u Den Haag Centraal kunt kopen.

Standaardportret
Bekijk meer van