Hond Man Ray dit najaar topattractie in Fotomuseum Den Haag

Man Ray is dit najaar de topattractie in Fotomuseum Den Haag. Nee, niet de surrealistische grappenmaker die de rug van een naakte dame fotografeerde als ware zij een blanco cello, maar de gelijknamige hond van de Amerikaanse kunstenaar William Wegman (1943).

Door

Deze weimaraner (een jachthondenras) met droeve oogopslag en overmaatse flaporen bleek een geboren fotomodel te zijn. Hij poseerde zonder tegenstribbelen in de meest uiteenlopende kostuums.

Begin jaren zeventig – de echo van de hippie revolutie gonsde nog na – waren de als mens verklede hondenfoto’s van Wegman een instant hit. Een halve eeuw later kunnen we vaststellen dat hij er een vaste plek mee heeft verworven in de kunstgeschiedenis.

George, 1997, colour polaroid. © William Wegman. Courtesy of the artist.

De mythe wil dat de hondse Man Ray uit eigen beweging plaatsnam voor de camera. Het enige dat Wegman hoefde te doen was ‘het moment herkennen’. Hij liet de flits van inzicht dat er iets opmerkelijks gebeurde niet als een Wim T. Schippers-geintje passeren, hij ging er bloedserieus op in. Kunstenaar vindt zijn muze, dat soort romantische blabla (al is het niet per definitie onwaar)… hoe dan ook, in een flits zag William Wegman zijn hond model staan voor de universele mens.

‘Being human’, heet de tentoonstelling die een tournee langs diverse musea maakt, waaronder Fotomuseum Den Haag.

Zielig?

Hoewel het iets zieligs heeft om dieren te verkleden, schijn je weimaraners in huiselijke omstandigheden flink bezig te moeten houden, dus waarschijnlijk vond Man Ray het zelf ook leuk om mee te doen.

Farm Boy, 1996, colour polaroid. © William Wegman. Courtesy of the artist.

Helaas leven grote honden maar tien, hooguit vijftien jaar, zodat William Wegman tijdig een opvolger moest vinden om het succesmodel te continueren. Na Man Ray kwam Fay Ray en zoals het een goede moeder betaamt, zorgde zij ook voor gezonde nazaten, en zo voort. Aldus bleef het beeld van de hondse Man Ray eeuwig jong.

Dat Wegman er nooit genoeg van heeft gekregen, is misschien wel het grootste wonder, maar als je mag exposeren op prestigieuze plekken zoals de Documenta zeg je geen nee. Hopelijk krijgen we ook een beeld van zijn overige activiteiten. Hij is begonnen als schilder en doet dat nog steeds.

William Wegman, zaterdag 5 september tot zondag 3 januari 2021, Fotomuseum Den Haag. Meer informatie: www.fotomuseumdenhaag.nl

Wat er allemaal te zien is in de theaterzalen, in de musea en op het witte doek, te horen op de muziekpodia en te beleven tijdens de festivals leest u vanaf donderdag 3 september in onze culturele seizoensgids van het jaar. Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal.

Standaardportret
Bekijk meer van