Ierse whisky, Italiaanse hapjes en muziek bij ‘Dramtune’ in Scheveningen

Casa Bruti, ‘Dramtune’, Scheveningen, Italië, Ierland, eten en drinken, muziek: zodra het op genieten aan komt, valt de naam Sandro Bruti. Dus schuif aan.

Door

Sandro Bruti is verzot op de pure variant, de ‘single malt whisky’, maar is ondertussen wel zelf een vleesgeworden blend van een Italiaanse vader (uit Bolsena) en een Nederlandse moeder (uit Den Haag). Noem hem een Italiaanse Scheveninger, want hij is in het vissersdorp geboren en getogen. Maar er zijn meer blends in hem gevaren: zo verenigt hij liefde voor (folk)muziek en gastronomie, dat hij dan weer combineert met een fascinatie voor het westelijke deel van Ierland.

Hij is met zuslief eigenaar van zijn eigen etablissement Casa Bruti. Waar Spanje illustere peñas heeft, Ierland donkere muziekpubs en Italië piazza’s, heeft Scheveningen zijn eigen typische werelduitspanning, alias bed & breakfast, vernoemd dus naar de familie van de flamboyante, levenslustige en gulle Alessandro Bruti. Daar worden (on)regelmatig avondjes en middagjes belegd waar je kunt smullen van Italiaanse en Ierse gerechten, kunt genieten van uiteenlopende dranken met whisky en Italiaanse wijnen als koplopers en smaakmakers, en je je kunt laven aan uiteenlopende muzieksessies en live-optredens, waarbij hij een voorkeur voor Ierse muziek aan de dag legt.

Dramtune

Ierland? Nóg een blend. Bruti is de oprichter van de stichting Dramtune – ‘die naam komt voort uit het gezegde: ‘Poor me a good dram’ – die in Casa Bruti domicilie houdt, maar ook elders in de stad genoeglijke middagjes en avondjes belegt.

Bruti verdient de kost met zijn Jero Papierwarenfabriek, een familiebedrijfje in de Binckhorst, waar in retrostijl kartonnen schaaltjes worden gemaakt voor vlees- en zoetwaren, fruit, broodjes en andere hartige snacks. We spreken hem op het kantoor, dat net zo retro oogt als de machinerieën in de werkplaats, en waar aan de wand een afbeelding prijkt van een stilleven van Floris Claeszn. van Dijcks overdadige ‘Ontbijtgen’.

Terug

Na een tijdje noodgedwongen radiostilte te hebben betracht, is ‘Dramtune’ op vrijdag 4 en zaterdag 5 september weer in de lucht, terug van even weggeweest. Vrijdag strijkt de stichting neer in het YMCA-gebouw aan de Keizerstraat, waar het samen met Poppodium Aan Zee en het UIT Festival Den Haag een avondje ‘Jazz & Americana Aan Zee’ presenteert. Met nieuwe Americana-songs van Philip Kroonenberg en de jazz van topgitarist Vincent Koning, dit keer versterkt met leadzangeres Caroline de Rooij, dochter van Karel de Rooij.

 

Ik speel af en toe fluit, een ‘tin whistle’. Echt een fluitje van een cent.
Sandro Bruti

 

Bruti: “Ondertussen word je gefêteerd op Italiaanse afterdinnerspecialiteiten, zoals Parmezaanse kaas, salami, verse druiven en de Toscaanse chocolade-vijgentaart Panforte.”

Ook is er een scala aan whiskysoorten, grappa’s, limoncello en meer voorradig. “De Italiaanse specialiteiten en een welkomstdrankje zijn bij de toegangsprijs inbegrepen. Maar als je nou echt thuis wilt blijven, dan kun je ook de livestream volgen,” vertelt hij.

Huiskamer

Op zaterdag is Casa Bruti, aan de Haarlemsestraat, zelf het toneel van een nieuwe ‘Casa Bruti Session’. Op het programma staat een optreden met multi-instrumentalist Roeland Drost en singer-songwriter en gitarist Julie Scott.

“Een feestelijke, muzikale, maar ook zeer persoonlijke avond vol verhalen en muziek,” zo omschrijft Bruti het, “waarop we de sfeer van een huiskamer willen benaderen.” Ook die avond kun je aanschuiven voor veel lekkers. “Tegen een vaste bijdrage kun je genieten van Italiaanse kazen, salami en bruschetta vooraf, een lekker bord pasta en koffie met vers fruit en wat Italiaanse zoetigheid toe.” Vaak maakt hij de gerechten zelf, ‘geboren uit liefde’, noemt hij het. Toch komt het financieel lang niet altijd uit, weet Bruti uit ervaring. “Maar ik vind het belangrijk om te brengen in plaats van altijd maar te halen.”

Fluit

Hoezeer hij ook liefde voor muziek heeft opgevat, zélf een instrument leren bespelen, is er voor de ex jeugdvoetballer van FC Den Haag – waar hij generatiegenoot was van onder anderen Marco Gentile en Edwin Grünholz – nooit echt van gekomen. Alhoewel, lacht hij zijn tanden bloot: “Ik speel af en toe fluit, een ‘tin whistle’. Echt een fluitje van een cent. Het lijkt makkelijker dan je denkt en je kunt er dus veel plezier aan beleven. Ik heb er altijd eentje bij me, in mijn borstzak, bij wijze van uitlaatklep,” aldus de paradijsvogel.

‘Dramtune’, vrijdag 4 september, 20.00-23.00 uur, YMCA Scheveningen, Keizerstraat 58;  zaterdag 5 september, vanaf 18.00 uur, Casa Bruti, Haarlemsestraat 20. Meer informatie: www.dramtune.com

De redactie van DHC biedt u dit verhaal uit de krant van donderdag 27 augustus 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van