Festerfest 2020: Zuiderparktheater in ban van harde undergroundmuziek
Hardere undergroundmuziek vult op 3 oktober het Zuiderparktheater. Festerfest belooft een spannend en coronaproof programma.
Den Haag heeft er weer een festival bij. Festerfest specialiseert zich in het samenbrengen van verrassende bands die actief zijn in de harde regionen van de undergroundmuziek. Na eerdere edities in Dordrecht en Delft strijkt het festival op zaterdag 3 oktober neer in Den Haag, waar het Zuiderparktheater een coronaproof podium biedt aan opvallende acts.
Oprichter Frank van Hekezen richtte Festerfest in 2013 op met een specifiek doel. “In het underground-livecircuit zijn de avonden vaak gecentreerd rond één subgenre, bijvoorbeeld death metal, punk of metalcore. Met Festerfest was het motto vanaf het begin om die grenzen te doorbreken en een totaalpakket van stijlen samen te stellen. Wij hanteren relatief korte speeltijden van zo rond de dertig minuten per act. Wij kiezen ook niet voor een dure hoofdact, maar zoeken binnen ieder subgenre spraakmakende bands. Daardoor is er voor iedereen die van undergroundmuziek houdt wat wils. Een voordeel is dat fans van een genre met andere acts in aanraking komen waar ze normaal niet zo snel een optreden van zouden bezoeken. We willen zo het smaakpalet van de bezoeker verbreden en laten zien hoe enorm divers hardere undergroundmuziek is.”
‘Op m’n vijfde’
De liefde voor undergroundmuziek zat er al vroeg in bij Van Hekezen. “Dat begon al op m’n vijfde, met de platencollectie van mijn ouders. De platen van Johnny Cash van mijn vader maakten een blijvende indruk. Rond mijn tiende ging ik naar hardere bands luisteren. Zo playbackte ik Nirvana op een basisschoolfeest, met zo’n door mijn moeder gemaakt voetbalpetje met wollen draden.”
Later op de middelbare school werd mijn smaak steeds extremer en luisterde ik met name blackend death metal
“Later op de middelbare school werd mijn smaak steeds extremer en luisterde ik met name blackend death metal. Toen ik ouder werd, keerde de diversiteit terug en begon ik stijlen te waarderen die ik voorheen ‘niet extreem genoeg’ vond. Uit die bredere, maar nog steeds even intense interesse is uiteindelijk ook het idee voor Festerfest ontstaan.”
“Daarnaast heb ik ook zelf op het festival opgetreden. Ik probeer dan om op het eerste gezicht onverenigbare elementen met elkaar te verenigen. Denk aan gabbermetalversies van liedjes van Michael Jackson of het mixen van muziekgenres zoals oi!-punk, funk, black metal. Deze ideeën verzin ik samen met mijn compagnon Amok, die in de band Onheil zit, en aanvullende muzikanten.”
Gruwelrock
Voor Van Hekezen is het een logische stap om Festerfest nu in Den Haag te organiseren. “We zijn ooit begonnen in Dordrecht en na twee jaar naar Delft verhuisd. Na vier jaar en twee verschillende locaties in Delft gaan we nu naar Den Haag. Je zou Festerfest dus in zekere zin kunnen bestempelen als een nomadisch festival.”
“Toch is Den Haag wel een logische keuze, omdat Festerfest al veel Haagse acts heeft geprogrammeerd, zoals The Howl Ensemble, Face Meets Concrete, Birmingham Sunset, Celesterre, Witches of Dune, Defazer en Deathhammer. Je merkt ook dat de harde, alternatieve scene in Den Haag volop in bloei is dankzij organisaties als The Hague Metal Alliance en Musicon.”
Servische turbofolk en Sloveense pop op Festerfest
En wat kan het publiek voor de komende editie verwachten? “Dit jaar hebben we alternatieve elektronische muziek toegevoegd aan het programma om het palet nog meer te verbreden. Bij de selectie van bands is het kwaliteitscriterium in principe leidend, maar wordt tegelijkertijd gekeken naar het totaalprogramma van het festival. Bands die meerdere stijlen combineren, hebben daarbij een streepje voor. Als je een beetje een open ingestelde muziekliefhebber bent, dan ga je mooie dingen ontdekken op Festerfest 2020.”
Harry Merry is een fantastische artiest waar de authenticiteit en originaliteit vanaf straalt.
“Een act zoals Harry Merry bijvoorbeeld. Op elektronisch gebied is hij een fantastische artiest waar de authenticiteit en originaliteit vanaf straalt. Zijn muziek is moeilijk te omschrijven, wat wel blijkt uit de stijlen die hij allemaal mixt: rock-’n-roll, rhythm-’n-blues, chansons, ballads, beat, schlagers, chansons, latino en zelfs wat toefjes Servische turbofolk en Sloveense pop.”
Psychobilly
“De band Cthuluminati is dan weer iets totaal anders. Zij spelen psychedelische black, doom, stoner en progressieve metal met invloeden van seventies rock en blues. Ze laten zich ook inspireren door de horrorschrijver H.P. Lovecraft. Zijn gruwelverhalen komen naast de muziek ook inventief tot leven in de bijzondere grafische ontwerpen en achtergrondverhalen waar zij zich mee presenteren. De band Cenobites is ook een begrip binnen de undergroundscene, omdat zij alweer meer dan 25 jaar bestaan. Ze maken psychobilly, een harde en rauwe mix van ouderwetse rock-’n-roll, en hebben al over heel de wereld weergaloze optredens gegeven.”
Dit is een ingekorte versie van het artikel uit Den Haag Centraal van 20 augustus 2020.
Wilt u verder lezen? Koop dan de papieren krant. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant.