Harpiste Lavinia Meijer in Nieuwe Kerk tijdens UIT Festival

Strijkkwartet, orgel met panfluit, cello met Perzische percussie, of kiest u voor de bekende namen van Iris Hond en Lavinia Meijer? De Nieuwe Kerk pakt twee dagen lang uit tijdens het UIT Festival Den Haag.

Door

Hoewel het UIT Festival Den Haag vanwege corona dit jaar niet op de gebruikelijke manier kan plaatsvinden, presenteren de kunstinstellingen zich in het eerste weekend van september wel degelijk. Het Zuiderstrandtheater, dat wat uit de route ligt, presenteert zijn programma in de Nieuwe Kerk.

Bezoekers kunnen zowel zaterdag als zondag een ‘triple bill’ bijwonen op verschillende tijden. Drie korte optredens in een uur tijd van verschillend pluimage. Beide dagen zijn Kloosterkerkorganist Geerten van de Wetering en panfluitist Matthijs Koene samen te horen. Elke dag spelen zij een ander programma met eigentijdse composities van onder anderen Daan Manneke en Kate Moore. Op de eerste dag delen zij hun uurtje met het Pelargos Quartet en pianiste Iris Hond. Op de tweede dag doen ze dat met de koperblazers van het Residentie Orkest en de Russische celliste Maya Fridman. Zij treedt op met Farid Sheek, bespeler van het Perzische percussie-instrument de daf.

[Tekst gaat verder onder foto.]

De Russische celliste Maya Fridman treedt op met Farid Sheek, bespeler van het Perzische percussie-instrument de daf. (PR)

Andere acts zijn componist en pianist Selim Dogru met muziek en poëzie en nog een ander interessant orgelduet, door de pas in Den Haag afgestudeerde trombonist Joram van Ketel en organist Iddo van der Giessen.

Lavinia Meijer in Nieuwe Kerk

Harpiste Lavinia Meijer speelt zaterdagavond. Ooit begonnen met eigenzinnige en soms moeilijk toegankelijke eigentijds-klassieke muziek vaart zij de laatste jaren een populairdere koers met de minimal music van Philip Glass en, nog recenter, de filmachtige klanken van Ludovico Einaudi. Het heeft haar geen windeieren gelegd. Haar albums verkopen zeer goed en Meijer werkte inmiddels ook samen met componiste Laurie Anderson en popsterren Sufjan Stevens en Iggy Pop.

Een andere weg ging pianiste Iris Hond in, ooit afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium. Zij schrijft voornamelijk eigen werk en toerde voor de coronacrisis met een programma genaamd ‘Home’. Het thema van een thuis vinden is mede geïnspireerd door een periode in haar jeugd waarin Hond zelf op straat belandde, op de vlucht voor het misbruik in een gastgezin. Mensen die geen huis hebben, zich een vreemde voelen in de samenleving of door ziekte noodgedwongen niet thuis kunnen wonen, gevangenen en nomaden. Iris Hond schrijft hun allen muzikale brieven in haar voorstelling, waarvan ze de tournee in oktober hervat.

UIT Festival Den Haag, zaterdag 5 en zondag 6 september, verschillende tijden en samenstellingen, Nieuwe Kerk. Meer informatie: www.zuiderstrandtheater.nl

De redactie van DHC biedt u dit verhaal uit de krant van donderdag 27 augustus 2020 gratis aan. Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in de Haagse regio. Koop dan op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van