Gemeente scoort met ‘Loper’ Oude Centrum

De opnieuw aangeklede en ingerichte route tussen station Hollands Spoor en de binnenstad heeft de Haagse Openbare Ruimte Prijs gewonnen. De publieksprijs ging naar Buitenplaats Ockenburgh.

Door

Het Platform Stad, een studie- en discussieclub over stedelijke ontwikkeling in Den Haag, maakte de toekenning van de prijzen donderdagmiddag bekend in het Theater aan het Spui. Een onafhankelijke jury, geleid door de Rotterdamse landschapsarchitecte Annemieke Fontein, koos voor de Loper Oude Centrum. De route is ‘geraffineerd is vormgegeven’.

Bovendien verbindt hij de Stationsbuurt op een bijzondere manier met het Oude Centrum. De Loper voert van HS over de Stationsweg en de Wagenstraat naar de Grote Marktstraat. Het is een ontwerp van het Ingenieursbureau Den Haag. Volgens Jooske Baris, directeur van het platform, is de prijs ingesteld vanwege het belang van de openbare ruimte ‘voor de kwaliteit van leven in Den Haag’.

Ook Spreukenroute geëerd

Een bijzondere vermelding kreeg ook een deelproject van de Loper, de ‘Spreukenroute’. Deze bestaat uit in de stoepranden gegraveerde teksten in tientallen talen. Bij het station begint het met het Haags: ‘Kommie doen?’. Verderop prijkt bijvoorbeeld in het Arabisch het gezegde: ‘Kies je reisgenoot voor de weg kiest’.

Ingrid Tieken bij de Spreukenroute. Foto: Universiteit Leiden

De route is bedacht door de Haagse taalkundige Ingrid Tieken, voorheen columniste van Den Haag Centraal.

Andere genomineerden

In totaal werden 29 projecten ingezonden. Daaruit selecteerde de jury er vijf. Naast de Loper dongen mee: de herinrichting van ruim twintig buurtpleintjes in Bezuidenhout-Oost, wijkpark De Horst in Mariahoeve, wijkpark De Verademing in het Energiekwartier (Regentessekwartier) en de nieuwe tuin van Buitenplaats Ockenburgh. Eigenlijk waren het allemaal winnaars, zei Fontein. “Allemaal een dikke 8.” Dat wilde niet zeggen dat de Rotterdamse expert helemaal geen kritiek had. Zo drong zij aan op het verder terugdringen van de (geparkeerde) auto in het Bezuidenhout, het planten van veel meer bomen in De Verademing en het beter bewegwijzeren van de tuin van Ockenburgh.

Veel steun voor Ockenburgh

Dat uitgebreid geprezen vrijwilligersproject won met overmacht de Publieksprijs. Meer dan de helft van de 1900 digitaal uitgebrachte stemmen landde op de buitenplaats. Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, buitenruimte) reikte deze prijs uit aan tuinarchitecte Arina Keijzer. “Laten we zeggen dat het niet dankzij de gemeente is wat hier tot stand is gebracht,” gaf hij toe. Hij verwees naar de langdurige voorgeschiedenis. De gemeente hoopte aanvankelijk dat Ockenburgh een luxueus hotel kon worden. Uiteindelijk werd medewerking verleend aan een breed gedragen project van buurtbewoners.

De moestuin van Ockenburgh. Foto: Platform Stad

Eén belangrijk onderdeel daarvan is de naar 17de-eeuws voorbeeld aangelegde moestuin. ‘Het klopt allemaal,’ schreef de jury al. Binnenkort volgt op de buitenplaats een nieuwe fase als het oude landhuis wordt heropend.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van