Lichtspektakel The Hague HighLights zet Museumkwartier in de spotlights

Vijf dagen lang is bij het Binnenhof en op het Lange Voorhout het indrukwekkende lichtspektakel The Hague HighLights te zien. Vrijdagavond is Pulchri Studio voor iedereen geopend en is er een orgelconcert in de Kloosterkerk.  

Door

Nergens in Nederland liggen zoveel cultuurinstellingen zo dicht bij elkaar als rond het Binnenhof. Bij de Hofvijver en aan het Lange Voorhout staan twaalf theaters en musea. Dit jaar worden in Museumkwartier Den Haag twee jubileumfeesten gevierd: 200 jaar Mauritshuis en 175 jaar Pulchri Studio. De feestelijkheden zijn gestart met de presentatie van vier lichtkunstwerken onder de naam The Hague HighLights; elk kunstwerk heeft zijn eigen verhaal, soms gruwelijk, soms grappig, maar allemaal wetenswaardig. Tijdens een wandeling van zo’n 45 minuten kan de bezoeker door en langs de geschiedenis van Den Haag lopen, op alle locaties is informatie te vinden.

De lichtprojectie op de Gevangenpoort staat in het teken van het rampjaar 1672. Hier wordt door kunstenaar Jurjen Alkema het verhaal van de lynchpartij van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt verbeeld. De plaatselijke schutterij en een opgehitste mensenmassa maakten op gruwelijke wijze een einde aan de levens van deze twee mannen. Ernaast, op de Hofvijver, drijven sculpturen van Studio Kebbel, die refereren aan het vuurwerk dat daar al eeuwenlang plaatsvindt. De oudste afbeelding die bekend is van vuurwerk op de Hofvijver stamt uit 1586.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Foto: Jurjen Alkema

Op de Kneuterdijk, in 1539 nog de Knoeterdyck genoemd, was ooit een vinkenbaan. Je kon er vinken vangen met lokvogels, dat werd ‘kneuteren’ genoemd. De vinkenbaan diende ook als dijk om het water van de Hofvijver tegen te houden. Titia Ex maakte op het gebouw van de Raad van State het neonkunstwerk ‘A thin line’, verwijzend naar de bekende uitdrukking ‘op het vinkentouw zitten’. Men zat namelijk op de treklijn, die werd gebruikt om de val voor de vinken te sluiten.

‘Getijde’

Op het Lange Voorhout maakte David Schoch, bekend van nachtclub PIP-Den Haag, ‘Getijde’, een 150 meter lang audiovisueel spektakel met een muzikale soundtrack van de Haagse dj en producer Gino van Dam. Met een zelf mee te nemen koptelefoon kun je deze beluisteren.

 

Messiaens muziek is op zichzelf al een belevenis om te beluisteren. De lichtshow maakt de beleving helemaal compleet.
Geerten van de Wetering (organist)

 

In Den Haag, de stad aan zee, zijn de krachten van de maan voelbaar, de getijden spelen een belangrijke rol in de presentatie van vijftien minuten. Onderdeel van ‘Getijde’ is een uitkijktoren tussen Theater Diligentia en de Kloosterkerk, ook zweeft er een grote maan ter hoogte van Escher in het Paleis boven het Lange Voorhout, zo’n tweehonderd grondlampen bootsen de weerspiegeling op de branding na.

Pulchri en Messiaen tijdens The Hague HighLights

Er is nog meer te beleven. Kunstvereniging Pulchri Studio aan het Lange Voorhout viert haar 175 jarig bestaan en gaat dit jaar vier avonden open voor publiek, waarvan de eerste op vrijdag 25 februari. Alle zalen zijn open en de exposerende kunstenaars zijn zelf aanwezig om uitleg te geven over hun werk. In één van de zalen wordt een extra bar geplaatst (naast de bestaande voorziening in de sociëteitsruimte.  Studenten van het Koninklijk Conservatorium geven concertjes in de Louis XV-zaal.

Muziek in Pulchri Studio. | Foto: Jorn Baars

Op dezelfde vrijdagavond geeft organist Geerten van de Wetering in de Kloosterkerk het concert ‘Dromen als Messiaen’. Audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckx begeleidt de muziek met kleurbeelden, die hij op het orgel projecteert. Het concert, gewijd aan een van de grootmeesters van de Franse muziek in de 20ste eeuw, is door corona al verschillende keren uitgesteld.

Op het programma staat het stuk ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal. De live gegenereerde beelden zijn ontleend aan de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van het werk in 1936. Van de Wetering staat te popelen om nu eindelijk op de orgelbank te kunnen plaatsnemen. “Messiaens muziek is op zichzelf al een belevenis om te beluisteren. De lichtshow maakt de beleving helemaal compleet. Als luisteraar zie je letterlijk de kleuren, die Messiaen zelf ‘zag’ bij zijn muziek,” vertelt de musicus.

‘The Hague HighLights’, t/m zondag 27 februari, Museumkwartier. Cultuuravond in Pulchri Studio en ‘Dromen als Messiaan’ in de Kloosterkerk, vrijdag 25 februari. Meer informatie: www.thehaguehighlights.nl, www.pulchri.nl en www.kloosterkerk.nl

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van