Actrice Soumaya Ahouaoui: ‘Ik wil karakters spelen met een vechtersmentaliteit’
Soumaya Ahouaoui is sinds 2019 vast verbonden aan het ensemble van Het Nationale Theater. Op tv trekt ze de hoofdrol in ‘Zina’, in het theater al eerder in ‘Hebriana’. Binnenkort is ze ook op het witte doek. Een Marokkaans-Nederlandse actrice die haar vleugels uitspreidt.
De theaters stroomden stroomden vier jaar geleden vol voor de energetische voorstelling ‘Melk & Dadels’. De tv-serie (bij KRO-NCRV) die eruit is voortgesproten, draagt de naam ‘Zina’. Soumaya Ahouaoui (1986) staat in beide gevallen in het middelpunt. In ‘Zina’ (vertaling: ‘Ontucht’ en ‘Schoonheid’), het achtdelige feuilleton dat volgende week afloopt maar op NPO Start ‘terug te zien’ blijft, geeft Ahouaoui reliëf aan het personage Amal. De jonge carrièrevrouw met Marokkaanse wortels staat op het punt van trouwen. De reeks laat Marokkaanse cultuur versmelten met Hollandse polderrealiteit. In de vertelling worstelen vijf jonge Marokkaans-Nederlandse vriendinnen geestelijk met Amal, met elkaar en met zichzelf, en met universele dertigersdilemma’s.
‘Melk & Dadels’ van Het Nationale Theater (HNT) en Rose Stories die met superlatieven werd ontvangen, is als spin-off ‘Zina’ vermomd als vlijmscherp ‘dramedy’. Net als in de taboe doorbrekende theaterversie nemen Marokkaans-Nederlandse vriendinnen het heft in eigen handen. “Die voorstelling was gebouwd op verhalen die uit onszelf, uit ons hart, kwamen. Het verhaal van ‘Zina’, dat weliswaar is gebaseerd op ‘Melk & Dadels’, is gaandeweg op pure fictie uitgelopen,” vertelt Soumaya Ahouaoui. “Amal valt dus niet een-op-een samen met mijzelf.”
Soumaya Ahouaoui in ‘Zina’
In ‘Zina’ worden een hoop thema’s aangeroerd. Alleen maar leuk om te spelen, reageert ze. “Ik ken geen tv-serie die hier op lijkt, op ‘Dunya & Desie’ na misschien. Mooi dat nu eindelijk dit nieuwe geluid op tv is. Ik hoop dat we hiermee het grote publiek bereiken. De reacties zijn tot nu toe erg positief, al waren sommigen aanvankelijk wat sceptisch. Ik hoop dat mensen de serie een kans geven. Er is behoefte aan nieuwe verhalen,” heeft ze om haar heen gemerkt, “die vanuit ons gezamenlijke Maghreb-DNA komen.”
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
De voorbije jaren speelde Soumaya Ahouaoui bij haar vaste werkgever Het Nationale Theater onder meer de solo ‘Spoonface’ en vertolkte ze afgelopen herfst de titelrol in en van ‘Hebriana’. Op het witte doek is ze komend voorjaar als hoofdrolspeler te zien in ‘Marokkaanse Bruiloft’. “Ik ben best trots op deze rollen. Onafhankelijke vrouwen die in hun kracht staan. Ik mag niet klagen dat ik deze kansen heb gekregen.”
Hamlet
Dragende vrouwenrollen in theater en film zijn immers dun gezaaid, zo weet ze, al lijkt stilaan ook sprake te zijn van enige kentering. “Maar nog steeds valt een wereld te winnen.” De rol van Hamlet, Shakespeare’s vleesgeworden prins van Denemarken, zo gaf ze eerder in een interview te kennen, lijkt haar wel wat. “Als vrouw, ja. Waarom niet?”
Ergens in mei, corona volente, komt ‘Marokkaanse Bruiloft’ uit, haar eerste hoofdrol in een grote bioscoopfilm. “In deze romcom, een romantische komedie, speel ik Yasmine. Op de Amsterdamse Zuidas bouwt zij aan een carrière als advocate. Maar haar Nederlands-Marokkaanse ouders willen dat ze op de proppen komt met een man die haar gaat trouwen,” licht ze inhoudelijk een tipje van de sluier op. “Ze wordt erop uitgestuurd om te gaan daten en ziet dan twee ‘love interests’ op haar pad opduiken.”
Typecasting?
Opnieuw een rol als Marokkaanse? Ligt typecasting zo niet erg op de loer? “Daar ben ik me wel van bewust natuurlijk, maar ik hoop dat ik straks de kans krijg om meer gelaagde karakters te spelen. In die zin wacht ik nog op mijn droomrol. Ik zou graag eens een complex en ondoorgrondelijk karakter spelen, met het liefst ook nog een duistere kant in zich. De rollen die ik nu speel, zijn soms wat lief ingekleurd. Ik zou karakters willen spelen die meer een vechtersmentaliteit laten zien, mensen die een innerlijke strijd strijden.”
Ik zou graag eens een complex en ondoorgrondelijk karakter spelen, met het liefst ook nog een duistere kant in zich.
Vechten deed ze, letterlijk, in het verleden ook zelf veelvuldig. Als 17-jarige was ze officieus Europees kampioen karate. Ook deed ze aan kickboksen. “Wat ik daarvan heb overgehouden? Misschien het vermogen om te focussen, om te pieken op momenten dat het moet.”
Momenteel repeteert ze dag in dag uit voor de ‘Leedvermaak trilogie’ van HNT. Die is vanaf mei voor het eerst integraal in Nederland te zien. “Na twee jaar van noodgedwongen stilstand wordt de majestueuze tekst van Judith Herzberg eindelijk weer opgepakt,” zegt Ahouaoui. In die marathon speelt ze maar liefst drie personages. “In het eerste deel speel ik de student-serveerder Hendrikje. En in het tweede deel zie je mij als Annabel. Zij komt vanuit Amerika over voor een flitsbezoek. In deel drie ben ik Xandra. Met name in die laatstgenoemde, meer inhoudelijke rol kan ik mijn tanden zetten.”
“Haha, nee!,” geeft ze voluit lachend ten antwoord op de vraag of ze als voorbijganger intussen al wordt herkend op straat. “Maar door corona is het een gekke tijd. Iedereen zit binnen en theaterzalen zijn gesloten.”
Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 20 januari 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.