Slotdeel documentaireserie toont ook zorgen: ‘Binckhorst kán fantastisch worden’

In de Binckhorst leek ooit alles mogelijk. Nu maken inwoners en bedrijven zich ook zorgen, laat een nieuwe documentaire zien. “De gemeente is gewoon rechts ingehaald.”

Door

“Wat het ene moment gebeurt, is het volgende ogenblik alweer achterhaald. Zó snel verandert de Binckhorst. Al hadden we de film in een week gemaakt, dan was hij waarschijnlijk nog niet actueel geweest.” Aan het woord is de Haagse filmmaker en fotograaf Marsel Loermans (65). Hij zit aan een lange tafel in het atelier van beeldend kunstenaar Wilma Marijnissen (59), die naast hem heeft plaatsgenomen. Op tafel staat een thermoskan koffie en er liggen kersenbollen, vers van de bakker. De twee maakten een driedelige documentaireserie over de Binckhorst, de plek waar Marijnissen opgroeide. Het laatste deel – ‘binckhorst fase 3’ – is vorige week zaterdag in première gegaan.

Dat het gebied continu in beweging is, is een understatement van jewelste. Sinds 2006 volgen de plannen voor de ontwikkeling van het industrie- en bedrijventerrein elkaar in hoog tempo op.

Marijnissen legt uit: “Vóór de bankencrisis was het idee om ongeveer alles in de Binckhorst af te breken en er woningen en kantoren voor terug te plaatsen. Dat werd in 2012 van tafel geveegd, want er was geen meer geld voor. Daarvoor kwam het concept ‘organische groei’ in de plaats. Dat klinkt heel vaag en dat is het eigenlijk ook. Sindsdien hebben projectontwikkelaars de regie in handen, maar een centrale aanpak ontbreekt.”

“De gemeente is gewoon rechts ingehaald,” valt Loermans haar bij terwijl hij net een hap van zijn kersenbol heeft genomen. “De private partijen hebben het initiatief, de gemeente is nergens meer te bekennen.”

Karakter Binckhorst

De eerste film van de driedelige documentaire begint in 2009, de laatste gaat over de periode 2018-2021. In die tijd heeft een ware transformatie plaatsgevonden: wat een industrie- en bedrijventerrein was, is in ruim tien jaar ook een echte woonlocatie geworden. Tussen de garages en scheepswerven zijn inmiddels huizenblokken verschenen. De eerste bewoners werden aangetrokken door het rauwe, stoere karakter van de Binckhorst. “Maar dat is natuurlijk een tegenstelling,” legt Loermans uit. “Hoe meer mensen er komen te wonen, hoe minder industrie er overblijft en hoe minder stoer het gebied dus wordt.”

De documentaire laat behalve de kleurrijke samenstelling van bewoners en gebruikers van het gebied ook de zorgen zien. Zo zijn sommige ondernemers bang voor hun toekomst in de Binckhorst als het een woonparadijs wordt. “Hoe gaat een gezin met buitenspelende kinderen samen met een naastgelegen asfaltcentrale met aanrijdend vrachtverkeer?” vraagt Marijnissen zich hardop af. “Die centrale is inmiddels dicht, maar het voorbeeld laat wel zien hoe lastig het is. Bedrijven maken zich zorgen dat het woongedeelte hun werk gaat belemmeren.”

Oproep

De documentaire is naast een beeld van het kleurrijke gebied ook een oproep. Marijnissen: “Ik hoop dat de gemeenteraad de film ziet en actie onderneemt. Het is een gebied met ontzettend veel potentie, maar door alles aan projectontwikkelaars over te laten wordt het niet zo mooi als zou kunnen.”

Loermans vult aan: “Blijf bij de les, zou ik willen zeggen. Hopelijk worden de mensen die erover gaan net op tijd wakker, want de Binckhorst kán fantastisch worden.”

Dit zijn fragmenten uit het gesprek dat journalist Tijmen van den Born had met Marsel Loermans en Wilma Marijnissen. Het volledige verhaal leest u donderdag 23 december in de krant Den Haag Centraal (DHC). Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van