Binck Blocks: hoge wolkenkrabber moet hét visitekaartje van nieuwe Binckhorst worden
De eerste paal moet nog geslagen, maar je zou hem al ‘mister Binckhorst’ kunnen noemen: Binck Blocks, een 125 meter hoge wolkenkrabber. Met z’n stoere uiterlijk (een ode aan het oude industrieterrein) hét visitekaartje van de nieuwe Binckhorst. Binck Blocks is een van de projecten die wordt uitgelicht in de DHC-nieuwbouwspecial van 24 oktober 2019.
In de nieuw te bouwen woontoren Binck Blocks in de Binckhorst komen bijna driehonderd appartementen, ondergebracht in verschillende ‘buurten’ die als het ware op elkaar zijn gestapeld. Elke ‘buurt’ heeft een gezamenlijke ruimte of tuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten – een nieuw concept dat het leven in een appartementencomplex aangenamer moet maken. Ook op andere vlakken ligt de ambitie hoog: de toren van 125 meter hoog wordt innovatief, zit vol duurzame toepassingen en haalt de natuur naar binnen.
Binck Blocks is niet alleen de wolkenkrabber, benadrukt projectontwikkelaar Wendy Poppelaars van VORM maar meteen. “Want direct achter de woontoren ontwikkelen we ook nog een openbare parkeergarage met tien woningen. Deze twee projecten hebben we met elkaar verweven; boven op de parkeergarage komt een enorme daktuin waar de bewoners van Binck Blocks alle ruimte krijgen om zich tussen het groen te ontspannen. De gemeente Den Haag had twee tenders uitgeschreven, wij hebben die in het ontwerp aan elkaar geknoopt, en mede daardoor hebben we gewonnen.”
Binck Blocks wordt landmark
De tender loog er niet om. Er is de gemeente Den Haag veel aan gelegen om de Binckhorst op een fraaie wijze te transformeren van een verouderd industrieterrein in een hippe wijk waar gewerkt en gewoond wordt. De wolkenkrabber vervult daarin een belangrijke rol, legt Poppelaars uit. “De kavel ligt vlak bij de locatie waar de tunnel van de Rotterdamsebaan straks boven de grond komt. Naast deze nieuwe entree tot de stad wilde de gemeente heel graag een markant gebouw, een landmark, die de hoge ambitie van de Binckhorst moest onderstrepen.”
Door de massa van het stapelen krijg je vanzelf een zekere robuustheid in het ontwerp.
De ontwerpers van VORM hebben daarom alles uit de kast getrokken om het winnende ontwerp te maken. Poppelaars vertelt dat zij de Binckhorst uitvoerig hebben bestudeerd. “We hebben heel goed gekeken naar de oude oorspronkelijke gebouwen en hebben gekozen voor een echt stoer silhouet, om te laten zien: hier is de Binckhorst, hier is de nieuwe entree naar de stad.”
Dat stoere en rauwe wordt nog eens benadrukt door het op elkaar stapelen van grote blokken, licht de projectontwikkelaar toe. “Door de massa van het stapelen krijg je vanzelf een zekere robuustheid in het ontwerp. Je zorgt ervoor dat de toren net wat minder slank wordt. Met die schuine kolommen in de eerste verdiepingen – wat bovenin nog een keer terugkomt – benadrukken we dat nog eens; dat lijkt op de ijzeren balken in het vakwerk die je in oude industriehallen ziet.”
Roodbruin
De kleur van de wolkenkrabber is volgens Poppelaars de finishing touch. “Het klinkt misschien gek, maar pas nadat we alle oude panden naast elkaar hadden gelegd, ontdekten we dat veel van die gebouwen in de Binckhorst rood en bruin waren, de kleur van roestig staal. Dat roodbruine staat voor de Binckhorst, dat was voor ons een belangrijke reden om de gevel van Binck Blocks die kleur te geven.”
Ieder blok staat voor een aparte buurt met een eigen woonsfeer.
De bewoners van Binck Blocks hebben straks heel wat te kiezen. De woontoren is namelijk verdeeld in verschillende woonsferen. Dit is een woonconcept dat nog niet eerder is toegepast in een appartementencomplex.
Poppelaars: “We hebben heel diep nagedacht over de vraag waarom iemand een woning koopt. Dat heeft niet alleen met de woning te maken, maar ook met de identiteit van de stad, de sfeer in de wijk. Mensen willen zich veilig voelen, geborgen in een prettige buurt. Dat hebben we meegenomen in de plannen. Ieder blok staat voor een aparte buurt met een eigen woonsfeer. En met collectieve ruimtes bieden we de bewoners de gelegenheid om met elkaar in contact te komen.”
Sporttuin
Het eerste blok boven de begane grond is tot de Binckbuurt gedoopt. Dit blok bevat echte stadswoningen, waar bewoners snel contact hebben met het bruisende stadsleven als ze op hun balkons zitten. Op de etages tussen de 20 en 40 meter ligt de Parkbuurt, met woningen direct aan het enorme tuindak boven de parkeergarage, waar bewoners een wandelingetje kunnen maken of kunnen tuinieren in de moestuin.
In de blokken daarboven wordt een sfeer gecreëerd om tot rust te komen, waar het werken centraal staat, en een gezin met kinderen zich happy voelt, met onder meer een speelplek in de openbare ruimte. In de hoogste regionen eindigt het in de Kroonbuurt, met luxueuzere woningen, hogere plafonds, veel licht en ruimte, en een sporttuin. De collectieve buitenruimte wordt in elk blok in samenspraak met de eerste bewoners ingericht.
Dit is een verkorte versie van het artikel dat verschijnt in de DHC-nieuwbouwbijlage van donderdag 24 oktober 2019. Wilt u meer lezen over de ontwikkelingen op de Binckhorst of andere nieuwbouwprojecten in de Haagse regio? Koop dan nu de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.