Vaarwel Lucent Danstheater

Het laatste restant van het Lucent Danstheater aan de Schedeldoekshaven valt dezer dagen onder de slopershamer.

Door

De voormalige toneeltoren en het podium van het door Rem Koolhaas ontworpen theater hebben hun functie definitief verloren, nu het Nederlands Dans Theater (NDT) zich heeft gevestigd in Amare. In dat complex bevinden zich een theaterzaal, studio’s en kantoren voor het NDT. Het gezelschap had eerder bedongen dat het tijdens de bouw van Amare in het restant van zijn oude pand kon blijven zitten. De Philipszaal en het publieksdeel van het oude danstheater zijn al wel eerder gesloopt.

De ondergang van het architectonisch bijzondere vroege werk van Koolhaas is typerend voor de moeizame geschiedenis die hij en zijn bureau OMA hebben met de stad Den Haag. In 1986 won hij de prijsvraag voor het nieuwe stadhuis.

Maquette van het stadhuisontwerp van Rem Koolhaas, 1986.

Maar de stad koos onder aanvoering van wethouder Adri Duivesteijn voor het ontwerp van de Amerikaan Richard Meier, het ‘IJspaleis’. Uiteindelijk zijn er in Den Haag maar twee echte OMA-ontwerpen over, als we de renovatie van het oude VROM-gebouw niet meetellen: de tramtunnel en het (vernieuwde) Paard van Troje.

Toren die er niet komt  

Op de plek van het restant-Danstheater zou oorspronkelijk de hoteltoren ‘Cantate’ komen te staan, die een trio zou gaan vormen met de woontorens Adagio en Bolero (beide in aanbouw). Maar vorig jaar bleek dat de gemeente en bouwer Volker Wessels, ondanks eerdere afspraken, geen overeenstemming hebben kunnen bereiken over de derde toren.

Impressie van het oorspronkelijke drietoren-plan, met links de toren die niet doorgaat.

Deze kwestie is contractueel nog niet afgewikkeld en politiek evenmin, want de gemeenteraad is nog altijd niet volledig over het vastlopen van het torenplan geïnformeerd.

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van