Allerzielen in de Kloosterkerk met Bach en Mozart

De Kloosterkerk zet een vorig jaar begonnen traditie voort: een kerkconcert in het kader van Allerzielen. Dit jaar met Bach en Mozart.

Door

De Residentie Bach Ensembles begonnen er vorig jaar mee, met concerten in het kader van Allerzielen. Toen klonk het ‘Requiem’ van Fauré, in een verder lege kerk. Op zondag 31 oktober zal de dodenmis van Mozart worden gezongen, mét publiek.

Allerzielen (2 november) is de katholieke gedenkdag voor de overledenen van het afgelopen jaar. De Kloosterkerk sluit op de zondag ervoor aan bij deze traditie, legt dominee Rienk Lanooy uit. “In de dienst ’s ochtends doen we dat met bijbelteksten, de preek en het voorlezen van de namen van de overledenen. In de middag is er dan het concert, voor een breder publiek. Ik leidt dat in. We willen hier een traditie van maken, omdat we merken dat er veel behoefte is aan gedachtenis en bezinning, ook buiten het verband van een kerkdienst.”

Niet boven live

Dirigent Jos Vermunt leidt het Residentie Kamerkoor en Bachorkest. Ook hij wijst op de behoefte aan herdenken, zeker nu de samenleving nog worstelt met de coronapandemie. “Het is mooi om iets van een ritueel te hebben. Muziek kan daarbij een belangrijke rol spelen.”
Vermunt zal met zijn ensembles en solisten het ‘Requiem’ uitvoeren in de meest gezongen versie, dat wil zeggen met de aanvullingen van Mozarts leerling Franz Xaver Süszmayr.
De ensembles blijven toch ook nog trouw aan hun naam, want er staat een stuk van Bach op het programma. Vermunt: “We zingen van Bach het motet ‘Der Gerechte kommt um’. Dat is een bewerking van een heel mooi ouder stuk van Kuhnau, ‘Tristis est anima mea’.” Vermunt en zijn musici zijn ontzettend blij dat er weer opgetreden kan worden. “Er gaat niets boven live muziek en live luisteren.”

  • Allerzielenconcert, zondag 31 oktober, 16.00 uur, Kloosterkerk, Lange Voorhout; informatie: www.bachensembles.nl
Standaardportret
Bekijk meer van