‘Dag der vernietiging’ herdacht in Kloosterkerk
Jom Hasjoa is de Hebreeuwse term, ofwel ‘de dag der vernietiging’. Deze wordt zondag herdacht met een interreligieuze bijeenkomst in de Kloosterkerk.
“Het is altijd een bijzondere en inspirerende bijeenkomst,” zegt bestuurslid Hanneke Gelderblom-Lankhout, oud-fractievoorzitter van D66 in de Haagse gemeenteraad en zelf via dertien onderduikadressen overlevende van de Jodenvervolging. “Van groot belang is dat joden en christenen dit samen doen. Dit gaat over religieuze grenzen heen.”
De herdenkdag herinnert in engere zin aan 19 april 1943, de dag dat de Joden in het getto van Warschau hun laatste wanhopige gevechten met de Duitsers leverden. De laatste strijders sneuvelden en circa 50 duizend overlevenden (van de ooit 380 duizend inwoners) werden naar het concentratiekamp Treblinka versleept.
De datum van de herdenking schuift, om niet te dicht bij het joodse paasfeest te vallen. In bredere zin richt Jom Hasjoa zich op de herdenking van alle zes miljoen Joodse slachtoffers en dus ook op de vele Haagse Joden die werden vermoord; Den Haag was, en is, de tweede Joodse stad van Nederland.
Boom des levens
Het thema van de herdenking is dit jaar ‘Vasthouden aan de boom van het leven’. De boom des levens is zowel een joods als christelijk symbool, omdat hij verwijst naar het paradijs én naar de Openbaring van Johannes. In de Kloosterkerk is er een muziekprogramma met voorzanger Ken Gould en ensemble Eloquentia.
Van groot belang is dat joden en christenen dit samen doen. Dit gaat over religieuze grenzen heen.
Gelderblom: “Organisatieadviseur Hein Griffioen vertelt over zijn grootouders, die een Yad Vashem-onderscheiding ontvingen. Deze eretitel wordt door Israël gegeven aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog Joden hebben geholpen. En Corien Glaudemans van het Gemeentearchief en de Stichting Joods Erfgoed leest een kroniek voor over Joods Den Haag in 2018.”
Na afloop van de plechtigheid gaat het te voet naar het Rabbijn Maarsenplein achter de Nieuwe Kerk, in het hart van de oude Joodse buurt. Er worden bloemen gelegd bij het Joods Kindermonument en het vernieuwde Amalek-monument bij de muur van de Nieuwe Kerk-tuin.
Onderduikverleden
Hanneke Gelderblom herinnert nog even aan haar eigen onderduikverleden. Zij was een van de ‘kinderen’ van de Haagse kunstenares en verzetsvrouw Ru Paré. “Op 4 mei wordt er op de gevel van het voormalige huis van Paré in de Van Beuningenstraat om 14.00 uur een plaquette onthuld. Samen met het vorig jaar verschenen boek van Wim Willems is dit een terecht eerbetoon aan deze sterke vrouw.”
Jom Hashoa-herdenking, zondag 28 april, 16.00 uur, Kloosterkerk (Lange Voorhout). Iedereen is welkom.