Nieuwe cd van New Dutch Academy: Muziek tussen Bach en Mozart
De cd ‘Jet Set!’ van barokorkest New Dutch Academy biedt muziek uit de periode tussen barok en klassiek. Hoe weinig die muziek wordt uitgevoerd, blijkt uit het feit dat vier composities nooit eerder zijn uitgebracht.
De muziekgeneratie tussen Bach en Mozart is de grote liefde van altviolist en dirigent Simon Murphy (Sydney, 1973). Ook brengt hij graag minder bekende muziek voor het voetlicht. Sinds hij in 2002, na zijn Haagse conservatoriumtijd, New Dutch Academy (NDA) oprichtte, heeft hij van menig onbekend werk de eerste opname gemaakt.
Onder andere van symfonieën die aan het Haagse hof werden gecomponeerd door toenmalige grootheden als Stamitz, Graaf en Francesco Zappa. De band met Den Haag is altijd aanwezig, want de nieuwe cd ‘Jet Set’ is opgenomen in de Gotische Zaal van de Raad van State. Voor wie in het bezit is van de juiste apparatuur: Pentatone brengt de albums uit als superaudio-cd’s met vijfkanaals geluid.
Kosmopolitisch
Net als de vorige cd ‘Grand Tour: Baroque Road Trip’ uit 2017 is ‘Jet Set!’ goeddeels gefinancierd met crowdfunding – subsidie ontvangt NDA niet – en net als toen, is het album gericht op het internationale karakter van de 18de-eeuwse muziekwereld. Musici blijken verbluffend kosmopolitisch door Europa te hebben gereisd. Ze ontmoetten schilders en filosofen, vorsten en courtisanes, en inspireerden elkaar. Carl Friedrich Abel bijvoorbeeld, lievelingscomponist van Murphy, groeide op als leerling van Bach maar werkte voornamelijk in Londen, waar een bruisende scene bestond rond de beruchte Mrs. Cornelys.
Net als de vorige cd ‘Grand Tour: Baroque Road Trip’ uit 2017 is ‘Jet Set!’ goeddeels gefinancierd met crowdfunding.
Broer en zus Stephen en Nancy Storace reisden juist van Londen naar Wenen, waar Mozart sopraan Nancy inzette als Susanna in zijn ‘Le Nozze di Figaro’. Haar steraria ‘Deh vieni, non tardar’ staat op het album, evenals de aria ‘Domestic Peace’ van broer Stephen.
En zo gaat het door: Giovanni Paisello werkte voor Catharina de Grote in Sint-Petersburg, Carl Friedrich Zelter was leraar van Mendelssohn, Johann Friedrich Reichardt was bevriend met schrijvers en filosofen als Kant en Goethe en reisde door heel Europa, soms noodgedwongen vanwege zijn sympathie voor de Franse revolutie.
Onbereikbaar
Het is verbluffend te zien dat zo veel muziek van ruim tweehonderd jaar oud nooit eerder is opgenomen, terwijl zeker componisten als Abel niet onbekend zijn. Deels waren partituren onbereikbaar achter het IJzeren Gordijn, maar ook schuwen concertprogrammeurs deze periode nogal eens. Het is Murphy’s verdienste dat hij een nieuwe generatie ermee in aanraking brengt. Die ligt ook op het gehoor tussen barok en klassiek in, en dat is soms wennen.
De uitvoering is subtiel, energiek en dicht op de huid. Je hoort het aanstrijken van de snaren, de korte inademing waarmee Murphy de inzet van een concertdeel dirigeert. Die intimiteit wordt versterkt doordat het ensemble de bescheiden grootte heeft waarvoor de stukken oorspronkelijk bedoeld zijn. De Duitse sopraan Gudrun Sidonie Otto (1979) zingt de aria’s even helder als warm en gevoelvol. Een fraai album, dat groeit met elke luisterbeurt.
Simon Murphy en New Dutch Academy, ‘Jet Set! Classical Glitterati’. Label: Pentatone Records.